Sågning väntar sjukskrivningsförslag

Regeringens förslag om att arbetsgivarna ska betala mer för sjukskrivningarna får stark kritik av kommunerna och landstingen som skulle bli först ut att ta ett större ekonomiskt ansvar för sjukfrånvaron. I ett gemensamt remissvar väntas de avvisa förslaget helt och hållet.
Ett av regeringens förslag för att få ned de ökande kostnaderna för sjukskrivningarna är att arbetsgivarna ska betala en del av den sjuklön som den sjukskrivne får efter att ha varit borta från jobbet i två veckor. I gengäld skulle arbetsgivaren få betala mindre i arbetsgivaravgifter. På så sätt skulle arbetsgivaren få anledning att göra arbetsplatsen så frisk som möjligt, menar arbetslivsminister Hans Karlsson som presenterade förslaget tillsammans med andra åtgärder för några veckor sedan. Först i offentlig sektor Det ökade arbetsgivaransvaret för sjukfrånvaron ska enligt hans förslag börja gälla inom den offentliga sektorn, kommuner och landsting. Hans Karlsson bad om deras syn på saken, och på fredag ska de klubba igenom ett gemensamt remissvar till ministern. Det väntas bli en stor tumme ned. Avvisar förslaget helt och hållet I den text som de redan författat avvisar de förslaget helt och hållet. Åke Hillman i Kommunförbundets politiska ledning säger att ökat ekonomiskt ansvar för arbetsgivarna vad gäller sjukskrivningarna inte bara innebär att staten vältrar över kostnaderna på kommuner och landsting, utan att det även missgynnar dem gentemot privata entreprenörer eftersom privata företag till en början inte omfattas av förslaget: – De som driver det i privat regi får kostnadsfördelar, vi får kostnadsnackdelar. Det kan jag inte förstå, att man ska införa ett sånt system, säger Åke Hillman. Vad menar du att det leder till? – Ja, det kan ju leda till ett större intresse att ta in driftentreprenader och avknoppa verksamheter. Mer privatiseringar? – Ja, det är klart, det är ju ett ekonomiskt styrmedel som leder till det. Åke Hillman menar att regeringen istället borde lägga fokus på att ge försäkringskassan mer resurser, för att råda bot på de akuta problemen med personer som inte kommer tillbaka till arbetslivet: – Det krävs så att säga kraftiga insatser där för att rätta till de akuta problemen när det gäller att få tillstånd rehabilitering och sånt. Anade motstånd Arbetslivsminister Hans Karlsson vill inte kommentera kritiken förrän Kommun- och Landstingsförbundens gemensamma remissvar blivit officiellt på fredag, men redan när han presenterade förslaget förra månaden förklarade han att ingenting var spikat på förhand och han anade motstånd från arbetsgivarsidan: – Jag är inte dummare än att jag ser att det finns en uppförsbacke i den här frågan naturligtvis, sade Hans Karlsson.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".