Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Schyman gör politisk comeback

Publicerat onsdag 12 februari 2003 kl 06.31
Vänsterpartiets förra partiledare Gudrun Schyman gör nu politisk comeback i en debatt om EU:s valutaunion EMU i Växjö, men Gudrun Schymans medverkan har gjort aktiva i ett EU-kritiskt nätverk så arga att de inte vill vara med och debattera.
– Det är inte bra för henne, och inte bra för nej-sidan, säger Rolf Englund som är styrelseledamot i Medborgare mot EMU. Hon har väl inte så vidare plusvärde bland vanligt folk just nu. På måndag kommer Gudrun Schyman alltså att vara tillbaka i den politiska hetluften i en debatt i Växjö om EMU. Medverkar gör bland andra ja-sägarna folkpartisten Carl B Hamilton och ordföranden i socialdemokraternas studentförbund, och så på nej-sidan Gudrun Schyman, men alltså inte organisationen Medborgare mot EMU. Det är en organisation med många borgerliga sympatisörer och Rolf Englund har arbetat som moderat ledarskribent. Rolf Englund tackar nej till att medverka på samma sida som Gudrun Schyman eftersom han anser att det massmediala fokuset går från penningpolitiken till Gudrun Schyman som person. Kritik även från vänster Även nej-sägare på vänsterkanten kritiserar Gudrun Schymans medverkan. Sören Wibe är socialdemokraternas nej-ordförande. – Det är klart att jag tror ju inte att det är någon större tillgång att nej-sidan representeras av Gudrun Schyman, säger Sören Wibe. Vem skulle vara bättre i det här läget, anser ni? – Från vänsterpartiet har du ju många kandidater. Vem som helst därifrån tycker jag skulle vara bättre, någon som alltså är en officiell representant och som ändå har en förankring i det partiet. Men vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus vill inte sätta munkavle på Gudrun Schyman, men säger att partiets verkställande utskott och förtroenderåd för en dialog och är bollplank med Schyman om vilka engagemang hon är med i. – Inom partiet har vi varit eniga om att vi ska naturligtvis inte lägga munkavle på Gudrun, men hon företräder inte partiets ledning, hon tillhör inte den längre, säger Pernilla Zethraeus. Vad innebär det för EMU-motståndet att hon är med i debatter och så vidare? – Hon är en vältalig debattör som har många egna argument mot ett EMU-medlemskap, hon är också medlem i vänsterpartiet och ska naturligtvis precis som andra partimedlemmar vara aktiv i kampanjen.
Edvard Unsgaard

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".