Sverige utreder fingeravtryck i passet

Snart kan Sverige införa fingeravtryck i pass. Rikspolisstyrelsen, RPS, gör en översyn av passlagen för att se vilka möjligheter det finns att lagra fingeravtryck eller liknande i passet.
Det kallas för biometriska fakta. Med det menar man i dag i första hand fingeravtryck, men det kan så småningom också vara ansiktsform, röstprov eller avbildning av iris i ögat. På så sätt ska en id-handling bli säkrare i den meningen att det verkligen är passinnehavaren som står vid gränsen och inte bara någon som är lik fotografiet i passet. Utveckling driven av USA Utvecklingen drivs just nu på av USA. Från och med nästa höst ska bara de som har pass med fingeravtryck eller kroppsliga igenkänningstecken få resa in i USA utan visum. Alla andra måste ställa sig i kö på en amerikansk ambassad och ansöka om tillstånd att resa in, men enligt Lars Karlsand på RPS har även Sverige mycket att vinna på säkrare pass: – Det handlar om att vara säker på att det är rätt person som sitter bredvid en på flygplanet. Det handlar om att det är rätt person som passerar gränsen, som har rätt att passera gränsen. Ser inga integritetsproblem Att det skulle leda till några integritetsproblem från svensk sida tror inte Lars Karlsand på: – Vi har ju tänkt oss att det här enbart ska finnas i passet. Det ska inte finna lagrat någon annanstans, i något register, varken i samband med ansökan eller i samband med att man passerar en gränskontroll. Där ska man bara använda den här säkringen för att jämföra att det är rätt person som företer passet, säger han.
Stefan Winiger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".