Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spara pengar på ICA – nytt förslag från regeringen

Publicerat onsdag 12 februari 2003 kl 09.36
Regeringen tycker att konkurrensen bland bankerna är för dålig och därför ska vi som sätter in pengar få fler aktörer att välja på. Det är innebörden i ett förslag som biträdande finansminister Gunnar Lund presenterade på tisdagen.
Regeringen tycker det ska bli lättare för en bank att ha inlåningsverksamhet. I dag har de fyra största bankerna i praktiken ett inlåningsmonopol med 75 procent av marknaden och de tjänar också enligt regeringen ganska mycket på detta samtidigt som den ränta man får för att ha pengarna på till exempel ett vanligt lönekonto är ganska låg. Bolåneinstituten kan låna ut Bolåneinstitut och finansbolag hör nu till dem som får möjlighet att erbjuda sparkonton med samma regler som för banker det vill säga att om bolaget går i konkurs får man tillbaka upp mot 250 000 kronor. Biträdande finansminister Gunnar Lund hoppas på ökad konkurrens med förslaget. – Vi tror det är viktig att öka konkurrensen och på det här sättet får konsumenterna en chans att välja sparform och de kan sätta in sina pengar där de får en högre ränta, säger Gunnar Lund. Spara på ICA Även vanliga aktiebolag som har en ganska hög omsättning, till exempel ICA och Statoil och omkring 3 000 andra aktiebolag, ska ges större möjlighet att agera bank enligt förslaget. I dag kan man bara sätta in 15 000 kronor på den typ av konto som bara kan användas för att tanka eller köpa mat med. Nu ska maxgränsen höjas till ungefär 50 000 kronor. Risk vid konkurs Men för vanliga aktiebolag som agerar inlånare finns ingen garanti om bolaget går i konkurs. – Skulle ett sådant här bolag råka illa ut och i värsta fall gå i konkurs så kan de pengarna gå förlorade och det måste konsumenten vara mycket väl medveten om. Men vi har också byggt in en rad begränsningar i förslaget, beloppsbegränsningar och andra saker som ska ge ett betryggande skydd för konsumenten, säger Gunnar Lund, biträdande finansminister.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".