Franske centralbankschefen inför rätta

I dag, onsdag, avslutas en rättegång i Paris som kan komma att avgöra vem som får det yttersta ansvaret för räntepolitiken i euroländerna. Det är den franska centralbankschefen Jean-Claude Trichet som står inför rätta.
Det handlar om en av de största ekonomisk-politiska skandalerna i Frankrike. Crédit Lyonnaise var i början av 90-talet en av världens största banker, men det visade sig att den statliga banken hade tagit aldeles för stora risker, med vidlyftiga investeringar på fastighetsmarknaden och i den amerikanska filmindustrin. Årsredovisning förskönades 1992 började det osa riktigt hett och för att dölja den utsatta situationen förskönades årsredovisningen. När det senare uppdagades var Crédit Lyonnaise ytterst nära att gå i konkurs. Trichet, som vid den här tidpunkten var högt uppsatt tjänsteman på franska finansdepartementet, är tillsammans med åtta andra åtalad för att ha medverkat till att tysta ned hur det egentligen stod till i banken. Trichet hävdar att han varnade Trichet själv hävdar att han vid flera tillfällen men utan resultat varnade den dåvarande finansministern och senare premiärministern Pierre Beregovoy. En uppgift som är svår att bekräfta eftersom Beregovoy en tid efter skandalen begick självmord. Även om det är en spektakulär historia, så skulle den nog inte röna så stort internationellt intresse om det inte vore så att Jean-Claude Trichet redan i juli i år är tänkt att ta över rodret för den mäktiga Europeiska centralbanken som bestämmer räntan för 12 länder och 300 miljoner invånare. Om han fälls blir han omöjlig för det jobbet. Dom i målet väntas inom några veckor.
Martin Ahlqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".