Stöd till USA delar också Östeuropa

Nato har sina trognaste vänner bland de nya medlemmarna i Östeuropa. Men också i dessa länder är stödet för Nato och ett eventuellt krig mot Irak omtvistat.
Få uttalanden har blivit så avhånade som den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfelds om Frankrike och Tyskland som "det gamla Europa". Men politikerna i Östeuropa tycker inte alls att uttalandet är konstigt. Estlands utrikesminister Kristina Ojuland sa nyligen att Rumsfeld på sätt och vis har rätt. –På grund av vår historia förstår vi mycket väl amerikanernas språk om de nya hoten mot den västerländska säkerheten, var den estniske utrikesministerns kommentar. Brev väckte protester Estland var ett av de nio östeuropeiska länder som nyligen undertecknade det gemensamma brevet till stöd för Washingtons politik mot Irak. Tjeckiens premiärminister tog genast avstånd från den avgående statschefen Havels underskrift. Och i så gott som alla undertecknarländerna hörs protester från den politiska eliten. Få frågor har skapat ett sådant avstånd mellan väljarna och politikerna. I genomsnitt är 80 procent av de central- och östeuropeiska länderna emot ett krig i Irak. I Ungern till exempel stödjer endast 17 procent ett krig. Lojala med USA För politikerna i Öst är det dock en självklarhet att endast USA kan garantera ländernas säkerhet. Den här lojaliteten kommer också att märkas när länder som Polen, Tjeckien och de baltiska staterna kommer med i EU. Till den Europeiska unionens idag USA-trognaste länder som England, Spanien och Italien måste också de central- och östeuropeiska länderna räknas - med allt vad det betyder för den politiska dagordningen.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".