Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringens sjukförsäkringsförslag sågas

Regeringens förslag om för att komma tillrätta med sjukfrånvaron kommer att påskynda ett privatiseringen av den offentliga sektorn. Det anser försäkringskasseförbundet i sitt remissvar.
Det handlar om regeringens förslag om att offentliga arbetsgivare som kommuner och landsting skulle ta ett större ansvar för sjukfrånvaron genom att betala en del av sjuklönen. Något som inte skulle påverka privata arbetsgivare. Avvisar förslaget helt Förslaget är ute på remiss och nu börjar svaren komma in. De två stora arbetsgivarna inom offentlig sektor – kommun- och landstingsförbunden – sågar förslaget i sitt svar. Nu sällar sig också landets försäkringskassor till kritikerna och avvisar förslaget helt. Försäkringskasseförbundet skriver i sitt svar att förslaget kommer att uppmuntra landsting och kommuner att sälja ut verksamheter som är belastade av mycket sjukskrivningar, att det kommer att påskynda en privatisering av den offentliga sektorn. Det är en effekt som också kommun och landstingsförbundet pekar på. Svaga riskerar slås ut Och de tror också att ett ökat ekonomiskt ansvar för sjukersättningen kan leda till att redan svaga, som till exempel äldre och gravida, utestängs från arbetsmarknaden. Försäkringskasseförbundet pekar också på att deras redan tungt belastade medlemmar skulle få en större arbetsbörda när de ska hantera två parallella sjukförsäkringssystem. Ekonomisk utredning får underkänt Också regeringens ekonomiska uträkning som säger att vissa landsting och kommuner kommer att tjäna på förslaget sågas. Något som Per Olof Andersson personaldirektör på Malmö kommun instämmer i: – Med de förutsättningar vi har tittat på skulle det här innebära ökade kostnader för kommunen. Fast regeringen menar tvärtom? – De menar tvärtom, men våra beräkningar visar att det kan bli ökade kostnader för kommunen.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".