Skandias ordförande Lars Ramqvist avgår

Finanskoncernen Skandia redovisar en vinst för helåret 2002 på 1,4 miljarder kronor, jämfört med nästan 2,5 miljarder 2001, det visar bokslutet som presenteras på onsdagen. Samtidigt meddelades också att Skandias styrelseordförande Lars Ramqvist avgår.
– Jag har stor respekt för Lars Ramqvist beslut. Jag satt stort pris på samarbetet som varit i Skandias styrelse. Det är hans beslut och i övrigt har jag ingen kommentar, säger Skandias vd Lars-Erik Petersson. Varför slutar han tidigare? – Det är en fråga du får ställa till Lars Ramqvist Kommer du att sitta kvar som vd på Skandia eller kommer det att innebära ledningsförändringar vid byte av styrelseordförande? – Mitt uppdrag som vd i Skandia är att utveckla Skandia och det ägnar jag all tid åt. Det blev vinst. Men det fjärde kvartalet förra året var dystert för Skandia. Dels gjorde bolaget en förlust på 417 miljoner fjärde kvartalet, jämfört med en vinst på 1,6 miljarder året innan, dels tvingades Skandia sälja sitt amerikanska dotterbolag American Skandia med miljardförlust. Om man räknar på ett annat sätt alla poster av engångskaraktär och förlusten i USA så blir Skandias förlust 2002 9,5 miljarder kronor. Det var väntat, mer oväntat var det andra beskedet, att styrelseordförande Lars Ramqvist vill lämna styrelsen i samband med vårens bolagsstämma. Hans mandat i Skandia går ut först nästa år men han slutar redan nu ett år tidigare. Det har varit några stormiga år i Skandia och Ramqvist har stått i stormens centrum mest hela tiden. Dåligt resultat, höga bonusutbetalningar till ledande personer, attraktiva lägenhetstilldelningar till ledande personer. Nu är Amerikarörelsen borta, miljarderna är borta och även Lars Ramqvist är borta från Skandia.
Tommy Fredriksson och Tommy Borglund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista