Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

KU granskar systembolagsbråk

En konflikt inom Systembolaget ledde på onsdagen till att regeringen anmäldes till riksdagens konstitutionsutskott. Konflikten mellan vd Anitra Steen och systembolagets förra styrelse ledde till att flera medlemmar i styrelsen tvingades sluta.
–Eftersom det aldrig är ens fel att två träter är det viktigt att klarlägga på vilka grunder man fattade beslutet att ersätta styrelseledamöterna. Oftast när det är en konflikt mellan styrelse och vd är det ju vd:n som brukar gå, säger centerpartisten Roger Carlsson, som är den som gjort anmälan till konstitutionsutskottet. Enligt Systembolagets förre styrelseordförande Gunnar Larsson handlade striden mellan Anitra Steen och bolagets styrelse om två saker. Dels om hur snabbt fler butiker skulle byggas om för självbetjäning, dels om huruvida bolaget skulle sälja ett hus i centrala Stockholm. Ovanligt Det hela slutade med att Gunnar Larsson och flera andra i styrelsen slutade, medan Anitra Steen satt kvar som vd. Så brukar det inte gå till, säger professor Sven-Erik Sjöstrand på handelshögskolan. –Det är ovanligt. Oftast brukar ju styrelsen avsätta vd. Styrelsen har ju som en av sina uppgifter just att till- och avsätta vd. Men det är ju alltid ägarens slutliga privilegium och plikt att bedöma om de har förtroende för sin styrelse om en konflikt som den här uppstår, säger Sven-Erik Sjöstrand. ”Personliga orsaker” Gunnar Larsson själv säger att han slutade frivilligt. I bakgrunden till KU-anmälan finns också det faktum att affären har hamnat i flera medier. De har i dessa spekulerats om att Anitra Steen kan ha suttit kvar på grund av personliga orsaker. Hon hade jobbat med statsminister Göran Persson och i dag umgås de bägge privat. Centerpartisten Roger Carlsson säger att oavsett hur det ligger till måste KU undersöka konflikten. –Jag vill inte tro att det har någon koppling. Men i och med att det lyfts upp i media är det viktigt för både den nya och gamla styrelsen, för vd:n och för socialdepartementet att det klarläggs hur det här har hanterats och vilka motiv man grundat sina beslut på. ”Inget förhållande då” Anitra Steen lät på tisdagen hälsa genom sin pressekreterare att hon inte hade något förhållande med Göran Persson vid tiden för konflikten. Hon vill inte vara med i ekot. Statsminister Göran Persson är på resa. Ekot har också sökt socialminister Lars Engqvist utan resultat. Även kristdemokraterna planerar att KU-anmäla regeringen.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".