SAS gör förlust - krav på frysta löner

SAS gör en fortsatt förlust, visar bokslutet för 2002. Nu väntar nya besparingar för att vända förlusterna till vinst. Försöken hittills har inte räckt, säger SAS VD Jörgen Lindegaard.
För hela 2002 tvingas SAS redovisa en förlust på 450 miljoner kronor och det som är mest bekymmersamt är att förlusterna accelererat i slutet av året tillskillnad fårn början av året då de minskade. Det sista kvartalet i fjol förlorade SAS 7,5 miljoner kronor om dagen trots alla besparingsprogram som satts in, flygplansköp har skjutits på framtiden och personalen har skurits ned. Minskat resande Bakom SAS problem ligger framför allt ett minskat resande och för SAS del också det minskande affärsresande. Det hänger till stor del ihop med svaga världskonjunkturen och krigsoron men också allt tuffare konkurrens från lågprisflyget har lett till att fler flygstolar står tomma. Nya besparingar Nu väntar nya besparingar klargjorde SAS-chefen Jörgen Lindegård, exakt vad det blir vill han återkomma till vid en senare tidpunkt. Trots att SAS redan sedan tidigare dragit igång två sparpaket, där tusentals människor har eller kommer att få lämna sina jobb, så räcker det inte till. En ny bantningskur är på gång. Frysta löner SAS finanschef Gunilla Berg säger att ledningen vill att större delen av personalen ska gå med på att frysa sina löner i år. Facken har hittills vägrat, men det finns inget utrymme för löneökningar, enligt SAs-lednignen.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".