Facket kräver skyddsvästar till väktare

Polisen har fortfarande inte gripit den man som knivskar tre väktare när de försökte gripa honom för snatteri utanför Hemköp i centrala Stockholm igår kväll. En av väktarna knivskars så allvarligt att han dog av skadorna. Nu kritiserar facket vaktbolaget för att inte ha tagit kraven på skyddsvästar på allvar.
– Det är en billig livförsäkring. Det är ganska ofta vi träffar på vapen, framförallt stickvapen. Det är allt från knivar till skruvmejslar och motsvarande, säger Anna Maria Landewall, ordförande för sektionen inom Transportarbetareförbundet som företräder väktarna. Vad vill väktarna? – De flesta vill ha väst, det är många som privat köper väst. Krävt västar till alla väktare Anna Maria Landewall säger att facket sedan en tid tillbaka krävt västar till alla väktare, inte bara på Falck utan även för branschen i stort, dock utan att lyckas. – I första hand är det nog en kostnadsfråga. Bevakningsföretagen är vinstdrivande och kunderna vill inte ha höga kostnader för bevakning. Lovar västar Den väktare som blev knivskuren till döds i Stockholm igår kväll bar inte skyddsväst. En sådan kostar mellan 5000 och 6000 kronor. Trots att facket alltså sedan tidigare krävt att fler väktare utrustas med skyddsvästar, är det först nu, efter den tragiska händelsen igårkväll, som Falck själva går ut och lovar fler skyddsvästar till sina väktare. Prioriterar om Falck Securitys informationschef Roland Berndt säger att företaget nu ska prioritera om så att bland andra butikskontrollanter och ordningsvakter på offentliga platser ska utrustas med skyddsväst så snart det är möjligt. – Det som har inträffat var så ofattbart att det får oss nu att agera i den här riktningen. Borde ni inte ha gjort det tidigare om nu facket har krävt det? – Det är inte så enkelt...men nu konstaterar vi att vi breddar västanvändandet, säger Roland Berndt.
Alexander Norén, Ekot och Sofia Söderholm, Radio Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".