USA förbereder sig på nya terrordåd

Rapporter om upptrappat terrorhot mot USA och Storbritannien leder till stor oro bland lokalbefolkningen. I USA är det städerna Washington och New York som anses mest utsatta och lokalbefolkningen följer de direktiv som skickats ut om hur man förbereder sig.
Den tjocka grå isoleringstejpen har tagit slut i flera butiker i Washingtonområdet, liksom plastskynken och ficklampor. Myndigheternas uppmaning att bunkra vatten, batterier och proviant och isolera ett rum i hemmet i händelse av en kemisk eller biologisk terrorattack har oroligt hörsammats av stora delar av befolkningen. – Problemet är att ventilationssystemet gör att det inte går att sluta ett rum helt och hållet, säger trebarnsmamman Trish till Ekot. Ändå har hon köpt både tejp och plast och konstaterar med viss självdistans: inte för att jag tror det hjälper, men nåt måste man ju göra. Oron förstärks av vittnesmålen från cheferna för FBI och CIA som idag och igår i kongressen förklarat att terrorhoten är de mest specifika på länge och att en attack kan komma att inträffa redan denna vecka: – Vi bedömer inte underrättelseinformationen som något tomt prat, sade CIA-chefen George Tenet. Oppositionen var snabb att kritisera myndigheterna för antiterrordirektiven. Demokraternas ledare Tom Daschle sade att isoleringstejp inte var något lämpligt svar på terrorhotet, varpå republikanernas Tom Delay svarade: ”Jag kan tänka mig fler sätt att använda den där tejpen på”.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".