Nato fortsatt splittrat

Försvarsalliansen Nato är fortsatt splittrad. Inte heller på onsdagskvällen lyckades dess medlemsländer lösa frågan om stöd till Turkiet. Få tror nu att något kan ske förrän efter det att chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix har presenterat sin nya rapport om inspektionerna i Irak för FN:s säkerhetsråd.
Än en gång illustreras tydligt det gamla talesättet: den som trampar i klaveret gör klokt i att hålla foten kvar. För det låter lika illa varje gång foten lyfts upp igen. Nato-ledningen tycks inte leva efter den devisen. Det har lett till en rad av offentliga misslyckanden, senast vid ett sammanträde på onsdagskvällen. En intresserad omvärld kunde höra Natos talesman förklara att det inte heller den här gången gick att ena de 19 Nato-länderna. Positionerna ser mycket låsta ut Just nu ser positionerna ut att vara mycket låsta. I och med att de tre nej-länderna Tyskland, Frankrike och Belgien inte heller kunde acceptera det något urvattnade förslag som lades fram på onsdagen är det svårt att se hur försvarsalliansen ska komma ur det fastlåsta läget. Motsättningarna har blivit så stora att Frankrikes president Jacques Chirac på onsdagskvällen såg sig föranlåten att ringa sin turkiske kollega Ahmet Necdet Sezer för att bedyra att Frankrike skulle ställa upp och försvara Turkiet om landet angreps av Irak. De tror att diplomatin är mest effektiv Men Tyskland, Frankrike och Belgien tror att det är diplomatin som är mest effektiv för att förhindra ett krig. De tre vill ha en omfattande utvidgning av FN:s vapeninspektörer i Irak, medan den brittiske försvarsministern Geoff Hoon på onsdagskvällen, med tydlig adress till Berlin och Paris, förklarade att Storbritannien och USA minsann förstår det allvarliga hot som Irak utgör. Vi förstår det betydligt bättre än våra europeiska allierade, förklarade den brittiske försvarsministern. Trots de svåra motsättningarna kanske det blir ett nytt försök att ena Nato-länderna senare på torsdagen, men alltmer pekar på att chanserna att nå enighet kan komma tidigast efter det att Hans Blix rapport lagts fram för FN:s säkerhetsråd fredag.
Willy Silberstein, Bryssel
USA:s utrikesminister Colin Powell uppger att han i FN på fredagen kommer att ifrågasätta Frankrike och Tysklands motiv för att kräva fler vapeninspektioner och en fredlig lösning i Irak. Ländernas utrikesminstrar kommer att närvara när vapeninspektörerna då lägger fram sin rapport i FN:s säkerhetsråd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".