Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

IAEA lämnar Nordkoreas avtalsbrott till FN

Det internationella atomenergiorganet IAEA:s styrelse, beslutade på onsdageftermiddagen att Nordkorea bryter mot internationella avtal. Därför överlåter IAEA åt FN:s säkerhetsråd, att fatta beslut om sanktioner mot Nordkorea. FN-organet IAEA, har sitt säte i Wien, varifrån vår korrespondent rapporterar.
Man behöver inte vara pessmistiskt lagt för att konstatera att världen nu står inför inte bara en, utan två allvarliga kriser. Endast Ryssland och Kuba lade ner sina röster, när Atomenergiorganet, IAEA:s, 35 man starka styrelse, beslutade att Nordkorea inte lever upp till sina internationella förpliktelser. Därför får nu FN:s säkerhetsråd besluta om lämpliga åtgärder. Sanktioner ses som krigshandling Åtgärderna kan vara ekonomiska sanktioner, men Nordkorea har redan deklarerat att ekonomiska sanktioner eller andra bestraffningsaktioner från FN, kommer att uppfattas som en krigsförklaring mot Demokratiska Folkrepubliken Korea, som diktaturens officiella namn lyder. Det var efter IAEA:s förra styrelsemöte i början av januari som Nordkorea uppmanades att respektera ingångna avtal och att inte kasta ut de IAEA-inspektörer, som i Nordkorea är omvärldens ögon. Avbryter inte kärnvapenprogram Nordkorea vägrar dock att avbryta sitt kärnvapenprogram och vädjade i sista stund till Storbrittanien om medling med USA, med hänvisning till Londons speciella relationer med Washington. Dock avböjde London med hänvisning till att konflikten med Nordkorea är internationell och inte bilateral. Nu blir det alltså FN:s säkerhetsråd, som inte bara ska besluta om Iraks öde, utan också om Nordkoreas. I säkerhetsrådet kommer Ryssland att utnyttja sin vetorätt, precis som Ryssland la ner sin röst här i Wien.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".