Sharon kan hamna inför rätta för folkmord

I Belgien har en domstol slagit fast att det finns möjligheter att ställa Israels premiärminister Ariel Sharon inför rätta för krigsförbrytelser och folkmord, när hans ämbetstid som premiärminister är över.
Beslutet ger möjligheter för överlevande efter massakern i flyktinglägren Sabra och Shatila i Libanon 1982 att fortsätta sin rättsprocess mot Sharon. De överlevande anser att Sharon var ansvarig för massakern på hundratals palestinier eftersom han då var Israels försvarsminister. Massakern utfördes av en kristen milis som var allierad med Israel. Beslutet i Belgiens högsta domstol att Ariel Sharon kan ställas inför rätta ledde till att Israel beslutade att kalla hem sin ambassadör från Belgien. Israels utrikesminister Benjamin Netanyahu kommer också att kalla Belgiens israelambassadör till ett möte på torsdagen för att protestera mot domslutet. I ett uttalande från Netanyahu heter det att beslutet är en skandal som legaliserar terror och att Belgien inte bara skadar Israel utan hela den fria världen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".