Transport kräver bättre utbildade väktare

Transportarbetareförbundet kräver inte bara skyddsvästar utan också bättre utbildning för väktare, för att de ska vara bättre förberedda att hantera situationer som kan innebära fara för deras liv. Kraven kommer sedan en väktare i tisdagskväll knivskars till döds när han skulle gripa en snattare i centrala Stockholm.
– Väktarna har fem dagars utbildning sedan är de ute och jobbar, säger Anna Maria Landewall som är ordförande för den sektion inom Transportarbetarförbundet som företräder väktarna. Enligt henne är de fem dagar som ingår i grundutbildningen, och påbyggnadsutbildningen på fyra dagar, för kort tid för att rusta väktarna för den ibland våldsamma verklighet som möter dem ute på fältet: ”Ingripanden skulle kunna bli bättre” – Ska man jobba i publik miljö och konfronteras med att gripa gärningsmän och så vidare så kunde man definitivt ha betydligt bättre utbildning i konflikthantering. Så kanske man skulle kunna göra ingripanden på ett bättre sätt då. Roland Berndt, informationschef på Falck Security vars väktare det var som knivskars till döds i tisdagskväll vid ett ingripande mot en snattare, säger att de nu ser över vilken utbildning väktarna ska få: – Utbildning är alltid ett sätt att öka säkerheten. Men du vet inte i vilken utsträckning de får utbildning i konflikthantering och så? – Det ingår, men i vilken utsträckning det är tillräckligt, det vet jag inte. Börje Frykmark har arbetat som väktare i 15 år, mest med bevakning av offentliga platser och varuhus, alltså den typ av bevakningsobjekt som Falck Security på onsdagen beslutade kräver skyddsväst framöver. Facket har krävt skyddsvästar i flera år, och Börje Frykmark förstår inte varför vaktbolaget inte reagerar förrän nu: – Jag har väl fått mig en och annan smäll och blivit hotad både verbalt och med tillhyggen som flaskor, knivar, skruvmejslar. Vad upplevde du att du fick för signaler från det bevakningsföretag du jobbade för vad gäller i vilken utsträckning du ska prioritera din egen säkerhet i förhållande till att gripa så många som möjligt? – Jag har inte hört någonting om att jag ska tänka på min egen säkerhet, utan det är väl egentligen självklarheter, men samtidigt så känner man ju pressen på sig att visa resultat. Då är det ju klart att en viss gripstatistik bör finnas. Man får ju jaga lite. ”Inte bara en fråga om utbildning” Anna Maria Landewall hos väktarfacket menar att väktarnas säkerhet inte bara är en fråga om utbildning. Hon säger att det finns en press inom hela branschen, som gör att den enskilde väktaren i en svår situation måste välja mellan att ge upp en jakt för att det kan vara för farligt eller göra allt för att få fast tjuven och göra kunden nöjd: – Ja, det skulle jag nog vilja påstå att det gör, att man vill kunna påvisa att man fyller en funktion. Om man inte fyller en funktion då vill ju inte kunden fortsätta ha en på det uppdraget, säger Anna Maria Landewall.
Alexander Norén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".