Ny telelag ger rätt till internet

I dag, torsdag, tar regeringen beslut om att föreslå en ny lag om elektroniska kommunikationer, som skall ersätta den gamla telelagen. Den blir också mer omfattande än den tidigare och ger Post- och telestyrelsen, PTS, större möjligheter att öka konkurrensen på it- och teletjänster, anser PTS generaldirektör Nils-Gunnar Billinger.
– I dag har alla enligt telelagen rätt till telefoni. Enligt den nya lagen ska alla rätt till ett som det heter ”funktionell tillträde till internet”, alltså en hygglig internetanslutning, säger Nils-Gunnar Billinger. Skulle det innebära att alla ska kunna koppla upp sig på nätet hemifrån till exempel? – Ja, och också till en viss bithastighet. Alla svenskar ska alltså kunna få rätt till en internetanslutning, men hur snabbt man ska kunna surfa kommer inte att skrivas in i lagen. Däremot kommer regeringen senare i vår med en definition på hur snabb internetuppkoppling svenska folket ska ha rätt till. Regeringen vill också ge alla möjlighet att spärra sina telefoner mot till exempel betalsamtal, något som har blivit ett problem för en del som surfar på internet via modem och vars teleräkningar har skjutit iväg utan att de känt till det. En gräns för hur hög teleräkningen ska tillåtas bli innan en teleabonnent varnas av teleoperatören ska också införas. Förutom nya rättigheter för telekonsumenter innebär den nya lagen också bättre möjligheter för PTS att öka konkurrensen på områden där den är dålig. Bland annat ska Telias prissättning på ADSL-bredband granskas. Många konkurrenter anser att Telia tar ut ett för högt pris för att de ska få tillgång till telenätet och sälja ADSL-bredband. De svenska konsumenterna kommer att tjäna på att den nya lagen införs, säger Nils-Gunnar Billinger: – Sammantaget kommer det här att stärka konsumenternas ställning, säger han. Blir det billigare för folk att ringa och surfa på nätet? – Ja, med bra konkurrens blir det billigare och man får ett större utbud. Och det borgar den nya lagen för? – Ja, det tror jag man kan säga.
Thorbjörn Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".