Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EMU-negativa ministrar sätts på prov

Flera ministrar i den socialdemokratiska regeringen är ju emot ett svenskt medlemskap i EU:s valutaunion. Frågan om hur de ska göra under folkomröstningskampanjen är känslig eftersom regeringschefen Göran Persson är ja-sidans starkaste namn. Nu har en debattinbjudan från folkpartiet satt de EMU-negativa ministarna på prov.
För knappt fyra veckor sedan utmanade folkpartiet nej-sidan på en rad debatter. Partiledaren Lars Leijonborg vill möta näringsminister Leif Pagrotsky, europaparlamentarikern Marit Paulsen vill debattera mot kulturminister Marita Ulvskog och folkpartiets vice ordförande Jan Björklund vill möta vice statsminister Margareta Winberg. Under flera veckor har nu Ekot ringt och frågat om de socialdemokratiska ministarna tänker ställa upp. Winberg och Pagrotsky har fortfarande inte bestämt sig. Där är det alltså hittills varken ja eller nej som gäller. Annorlunda med Marita Ulvskog Annorlunda är det med kulturminister Marita Ulvskog. Hon gav via sin pressekreterare snabbt Ekot svaret att hon tänkte ställa upp i debatt mot Marit Paulsen. Ekot bad då att få intervjua Ulvskog. Efter flera dagars betänketid avböjde hon. Ulvskogs pressekreterare Hans Ånell säger till Ekot att Ulvskog först vill klargöra sin linje. Hon vill göra en markering om hur hon tänker agera under folkomröstningskampanjen. Detta tänker kulturministern så småningom förklara i en debattartikel. Innan dess uttalar hon sig inte i frågan, men Ulvskogs beslut att möta Marit Paulsen i en debatt står fast. Vad ska ministrarna tillåtas göra? Den besvärliga frågan för regeringen och den socialdemokratiska partiledningen är vad de EMU-negativa ministrarna ska tillåtas göra i folkomröstningskampanjen. Vid en presskonferens om den nya regeringen i höstas förnekade statsminister Göran Persson att han skulle vilja passivisera Winberg och Pagrotsky genom att göra dem till ministrar: – Den som tror att man kan passivisera de två personerna på så sätt har inte mött dem. Det går inte. Det är inte intellektuellt hederligt, sade Göran Persson då. Tillåter du att Leif Pagrotsky, Margareta Winberg och Marita Ulvskog är aktiva på nej-sidan i EMU-omröstningen, kanske till och med som ledare för en sådan nej-sida? – Det kommer inte att vara en sådan situation där vi har någon i regeringen som står i spetsen för en nej-kampanj, det tror jag inte, utan de är kända var de står någonstans. De får själva avgöra i vilken utsträckning som de engagerar sig i folkomröstningen.
Herman Melzer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".