Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Kvinnors rätt motarbetas i världen”

Kvinnors rätt att själva bestämma över sitt barnafödande och sin sexualitet möter åter allt större motstånd i världen. Det säger chefen för FN:s befolkningsfond UNFPA Thoraya Obaid, som är på besök i Sverige.
USA:s beslut att dra in hela sitt bidrag till olika projekt för kvinnor inom hennes FN-organisation är ett stort bakslag, säger Thoraya Obaid. – Det innebär att våra program mot hiv och aids och för mödravård, förlossningshjälp blir lidande. Det innebär att fler kvinnor dör och så vidare, säger hon. När George Bush blev president i USA beslutade han omgående att dra in stödet på 34 miljoner dollar till FN:s befolkningsfond. Han och den amerikanska högern intar i denna fråga om kvinnans rätt att själv bestämma över sin kropp samma hållning som fundamentalistiska muslimer och Iraks ledare Saddam Hussein. 1 400 kvinnor per dag 1 400 kvinnor dör varje dag runt om på jorden under sin graviditet eller förlossning. 1 på 16 i Afrika medan en på 3 700 i Nordamerika. Mer än en miljon barn förlorar sin mamma varje år, och en del av de barnen dör snart själva. Medan andra hälsotal förbättrats de senaste årtiondena har mödradödligheten knappast förändrats. FN:s befolkningsfond tror på tesen att när kvinnan själv får bestämma så minskar fattigdomen, men USA menar att fonden propagerar för fri abort, för sex bland tonåringar och att den stödjer Kinas enbarnspolitik, säger Thoraya Obaid: USA:s hållning skapar oro Den amerikanska hållningen skapar oro hos såväl den svenska regeringen som kvinnogrupper, framgår det vid träffen med Thoraya Obaid. Där sägs att EU:s Romani Prodi översköljs av brev från motståndare till abort och sexualupplysning, och jämställdhetsminister Margareta Winberg är orolig för avhopp från tidigare FN-deklarationer för kvinnans rättigheter: – Det är väldigt allvarligt och det är något som är underskattat i debatten, säger Margareta Winberg. Det amerikanska motståndet, fortplantar det sig in i EU? – Det verkar som att en del länder nu är mer konservativa än tidigare. Man ska ju också komma ihåg att en del länder har bytt regeringar sedan för tio år sedan, och det gör också att arbetet både i EU och i världen i stort är svårare att bedriva.
Alice Petrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".