Varning för låg inflation

För höga prisökningar är skadligt för ekonomin. Det har vi fått lära oss. Men nu går ledande ekonomer ut och varnar för vad som kan hända om inflationen blir för låg. En av dem är vice riksbankschefen Willy Bergström.
Inflation har i årtionden varit ett av industriländernas stora ekonomiska gissel. Men Krisen i Japan har visat hur illa det kan gå om priserna går åt andra hållet och sjunker. Investeringarna minskar och hela ekonomin dras in i en negativ spiral. Nu börjar alltfler tala om risken för att även Europas i särklass största ekonomi, Tyskland, är på väg att drabbas av den här sjukan. Risken är att hela euroområdet drabbas av motsatsen till inflation - deflation. Ett av problemen är att den europeiska centralbanken är aldeles för hård i sin inflationsbekäpning. Det tycker Lars Calmfors professor i nationalekonomi och medlem i den ansedda tyska gruppen CESifo som analyserar europeisk ekonomi.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".