Irak planerar för tre månaders belägring

I Irak har planeringen för ett kommande krig nu nått långt. Befolkningen har fått omfattande matransoner, och betrodda även vapen, för att klara tre månaders belägring av huvudstaden Bagdad. Det berättar Johan Gärde, chef för hjälporganisationen Caritas i Mellanöstern, efter ett besök i landet för två veckor sedan.
– På ytan tror man att allting är som vanligt när man kommer dit, ungefär som vanligt, men vad som hänt nu under de senaste två månaderna är att regeringen har givit tredubbla matransoner. Kom ihåg att 17 miljoner människor i Irak idag lever på de matransoner som de får i olja-till-mat-programmet, säger Johan Gärde. Menar du att de är ganska väl rustade då, eller? – Ja, vad gäller mat, alltså den strategi som regeringen har i Irak är att man har givit mat för tre månader fram till ungefär maj. Det handlar om ris, mjölkpulver – allt möjligt som man behöver i tre månader plus att man har borrat brunnar, det är väldigt lätt att borra med enkla verktyg, man får vatten på ungefär åtta meters djup. Man har borrat brunnar i varenda kvarter, varenda stad i hela Irak, så att man ska kunna klara vattentillförseln vid en belägring, berättar Gärde. Vapen till partifunktionärer – Vad man räknar med här är att man inte kan klara att hålla hela landet, men man kommer att hålla Bagdad och då ska civilbefolkningen kunna klara minst tre månader av belägring plus att man har delat ut vapen till vartenda kvarter. Det är bathpartiets funktionärer som då har kulsprutor och vapen. – Och det kommer att bli utegångsförbud. Om någon går ut blir man skjuten på stående fot.
Anna Hernek, P1-morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".