Ny lag ska öka konkurrensen på telemarknaden

På torsdagen tar regeringen beslut om en ny telelag där också internet och andra elektroniska tjänster ska ingå. Liknande lagar håller på att införas i alla EU-länder eftersom EU-kommissionen sen flera år varit kritiskt till hur konkurrensen på telemarknaden fungerar.
Med den nya lagen vill man se till att alla tele-bolag konkurrerar på mer lika vilkor. Men den nya lagen om elektroniska kommunikationer är omstridd. Många och starka lobbygrupper har dragit åt olika håll sedan EU-kommissionen förklarade att det behövs enhetliga och rättvisa lagar på teleområdet i EU. Konkurrensen är för dålig på många marknader anser EU och pekar bland annat på att de gamla telemonopolen, som nu oftast är delprivatiserade telebolag, fortfarande har förkrossande stora marknadsandelar i många EU-länder. Den nya lagen innebär att EU-ländernas telemyndigheter ska hårdgranska 18 marknader som kommissionen valt ut. Bland annat ska marknaden för s.k. ADSL-bredband granskas för att konkurrensen ska bli bättre. Men det har varit tuffa förhandlingar om vad som ska regleras av den nya lagen. Tele2:s VD, Lars-Johan Jarnheimer, vill se mer ingripande från de europeiska telemyndigheterna mot företag som Deutsche Telekom, France Telecom och Telia. Men risken är Tele2 på hemmaplan kommer att förlora på den nya lagen eftersom Tele2 i Sverige har en stark ställning på mobilmarknaden. Återstår då att se om Jarnheimer är lika nöjd då eller om Tele2 sin vana trogen överklagar Post och Telestyrelsens beslut till länsrätten. För just fler rättegångar kommer det att bli nu när den nya lagen träder i kraft och Post och Telestyrelsen börjar besluta om t.ex. kostnadsorienterad prissättning på vissa teletjänster, tror myndighetens generaldirektör Nils-Gunnar Billinger.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".