Nobels fredspris till FN

Årets fredspris delas mellan Förenta Nationerna, FN, och dess nuvarande generalsekreterare Kofi Annan. Men valet av pristagare får kritik från Rwanda.
I Nobelkommitténs motivering sägs bland annat att priset går till FN och Kofi Annan för deras insatser att skapa en bättre organiserad och fredligare värld. Nobels fredspris är på 10 miljoner svenska kronor och delas i lika delar mellan FN och Kofi Annan. Det är i år 100 år sen det första fredspriset delades ut. Kofi Annan säger att priset är en stor uppmuntran för FN och för allt arbete som organisationen har gjort hittills, och att det är ett erkännande av FN:s personal. Samtidigt beklagar flera organisationer för överlevande efter folkmordet i Rwanda valet av pristagare. Att FN misslyckades med att förhindra att över en halv miljon rwandier mördades 1994 ses som ett av organisationens största misslyckanden. 1994 var Kofi Annan ansvarig för FN:s fredsbevarande styrkor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".