Inget stopp för försäljning av hyreshus i Mölndal

I den första prövningen av regeringens stopplag från i fjol, säger Boverket ja till försäljning av 453 hyresrätter i Mölndal. Avsikten med lagen var att hindra utförsäljning av kommunala hyresrätter. Men Boverket tycker att det finns tillräckligt med kommunala hus kvar i Mölndal.
Antalet kommunala hyreslägenheter som blir kvar efter en försäljning är det som är avgörande i stopplagen. Det får inte bli så få lägenheter kvar, att man inte kan fastställa bruksvärdeshyran. Den hyran bestäms just av nivån i dom kommunala husen. I Mölndal, sa först länsstyrelsen ja till den här försäljningen av 3 fastigheter med 453 lägenheter till en privat fastighetsägare. Försäljningen står för 14 procent av dom kommunala lägenheterna i Mölndal. Hyresgästföreningen överklagade beslutet till Boverket som är högsta instans. Det första testet av stopplagen blev inget stopp. – Det är ju ingen stopplag på det sättet, det är ju inget förbud mot att sälja ut fastigheter. Man ska göra en prövning av vilket genomslag hyrorna kommer att få efter försäljningen, säger Ingrid Birgersson, jurist på Boverket. Det här kommer inte att påverka hyresnivån uppåt då? – Vi har gjort den bedömningen att även efter försäljningen kommer allmännyttans hyror att få tillräckligt genomslag, både vid bruksvärdesprövningen och hyresförhandlingarna. Nu säljs ju 14 procent av Mölndalshus bestånd. Var går gränsen för när man ska sätta stopp? – Man får titta på varje enskilt ärende för sig. Man får göra en bedömning från fall till fall.
Lars Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".