Växande Natoskepsis i öst

Många länder i östeuropa ska snart folkomrösta om Nato-medlemskap och nejsidan vinner tydlig terräng inför stundande folkomröstningar.
På grund av ett eventuellt krig mot Irak och på grund av Natos interna motsättningar ändrar alltfler människor i Östeuropa sin tidigare positiva inställning till den transatlantiska försvarsalliansen. Slovaker säger nej I Slovakien visar den senaste opinionsmätningen, som publiceras i torsdagens tidningar, att en majoritet av befolkningen för första gången nu är emot ett Nato-medlemskap. Den 26 mars ska regeringen i Bratislava underteckna dokumenten för medlemskap i den mäktiga militäralliansen. Så är det tänkt i alla fall - Slovakien ska inte folkomrösta om medlemskapet. Men en namninsamling pågår för fullt i landet och om 350 000 människor undertecknar uppropet tvingas regeringen troligtvis till en folkomröstning. ”Skadar landet” Bakom folkomröstningsinitiativet står inte bara kommunisterna utan också kristdemokrater med förre justitieministern Jan Carnogursky i spetsen. Slovakiens utrikesminister Eduard Kukan kallar uppropet till folkomröstning för politiskt ansvarslöst. Han hävdar att landet skadas internationellt. Svängning i Slovenien Folkomröstning om EU- och Nato-medlemskap blir det först av alla länder i Slovenien, den 23 mars. Regeringen ville ha det en månad tidigare men det gick inte och enligt den senaste opinionsmätningen är 42 procent för, 38 mot och 20 procent vet inte. Klara förskjutningar i nejsidans favör jämfört med tidigare mätningar. Folkomröstningen i Slovenien är dock icke bindande. Vankelmod Många människor i öst har säkert svårt att ta ställning i Nato-frågan och det vankelmodet kan också påverka utgången av kommande folkomröstningar. Om färre än 50 procent kommer att rösta krävs antingen att valet görs om eller tvåtredjedelars majoritet i parlamentet. Natomedlemskap, en från början tämligen glasklar fråga, börjar fyllas med tvivel.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".