Nordkorea hotar amerikanska mål

Nordkorea har kapacitet att slå till mot amerikanska mål var än de finns. Det hotet kom på torsdagen från Nordkorea, dagen efter det Internationella atomenergiorganets beslut att föra frågan om det nordkoreanska kärnvapenhotet till FN:s säkerhetsråd.
Det finns inga begränsningar i våra möjligheter att slå till. Vi har långdistansrobotar och vår armé har möjligheter att nå fienden var denne än befinner sig. Så uttalade sig på torsdagen en högt uppsatt nordkoreansk diplomat. Hotar militära mål Nordkorea kan slå till mot amerikanska militära mål runt om i världen, sa Ri Kwang Hyok till nyhetsbyrån AFP. Han tillhör ledningen för det nordkoreanska utrikesdepartementet. Detta är några inledande sturska nordkoreanska kommentarer till att Nordkoreas kärnvapenprogram inte längre är en fråga mellan USA och Nordkorea och några av de asiatiska grannarna. Varnar för rytande tiger IAEA, FN:s atomenergiorgan beslutade på onsdagen att föra Nordkoreafrågan till FN:s säkerhetsråd. Efter fem månader har hot och ordkrig, trappats upp mellan framför allt Nordkorea och USA. Häromdagen tyckte en nordkoreansk kommentator att USA betedde sig som en vilsen valp, som inte förstod att ängslas inför en rytande tiger. Tigern skulle i detta fall vara Nordkorea. Efter IAEA-beslutet har frågan ännu större internationell dignitet. En kommande beslut i FN:s säkerhetsråd behöver inte nödvändigtvis innebära sanktioner eller militära hot mot Nordkorea, utan kan begränsas till maningar om aktivare diplomati. USA har anklagats för att inte på allvar ge besked om hur en förhandlad lösning skulle kunna te sig. I Sydkorea har opinionen fram till och med nu tagit de nordkoreanska hoten med nypor av salt. Vi har hört visorna förut, har varit vanliga kommentarer. Japan trappar upp ordkriget På torsdagen attackerar den japanska regeringens erkänt hökaktige försvarminister Shigeru Ishiba Nordkorea i skarpa formuleringar. Japan slår till militärt mot Nordkorea om regeringen gör sig reda att avfyra långdistansrobotar. Vid två tillfällen under nittiotalet sköt nordkoreanerna medel och långdistansrobotar över japanskt territorium. I USA påstår CIA-chefen George Tenet att Nordkorea förfogar över långdistansrobotar som kan nå den amerikanska västkusten. Han tror också att den nordkoreanska kommunistregimen har en eller två kärnvapenladdningar klara.
Lars Gunnar Erlandson, Phnom Penh
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".