Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LO vill ha stor skatteutredning

LO-ekonomerna kräver en ny stor utredning om hur skattesystemet i Sverige ska se ut. Både partier, fack och arbetsgivare skulle bjudas in. Ekonomerna är skeptiska till flera förslag från deras före detta kollega P O Edin som utrett skatterna för regeringen.
LO:s chefsekonom Dan Andersson tror inte på skattesänkningar. – Vi får antagligen vänja oss vid högre skatter framöver därför att det blir fler äldre i samhället. Men det finns inga enkla lösningar. Ska vi kunna gära något rejält måste alla partier bli överens. Man måste ge och ta. Sågar många förslag De nuvarande LO-ekonomerna kallade idag till presskonferens för att såga många skatteförslag som diskuteras i Sverige. En del av kritiken träffar P O Edin, den före detta LO-ekonomen som blev regeringens skatteutredare och la fram en rad nya förslag i höstas. En av Edins slutsatser var att det mesta i det svenska skattesystemet fungerar bra. Men de nuvarande LO-ekonomerna tycker att skattenivån i Sverige måste höjas. Edins utredning räcker inte P O Edin föreslog att förmögenhetsskatten skulle förändras i grunden eller tas bort. Dan Andersson tycker att det i såfall krävs en rad ändringar i skattesystemet. Människor som har det sämre ställt, till exempel barnfamiljer, måste kompenseras. Dan Andersson säger att Edins utredning inte räcker. – Den utredde bara en liten del och kom fram till att man ska sänka skatten för de rika. Det ger helt orimliga fördelningseffekter. P O Edin ville också höja momsen på mat så att den hamnar på samma nivå som de flesta andra varor. Även LO-ekonomerna tycker i princip att det är fel att politikerna bestämt att det ska vara extra låg moms på en rad saker - förutom mat till exempel liftkort, biobiljetter och böcker - men tror ändå att Edins förslag är svårt att genomföra. – Det är inte alls säkert att det är realistiskt. Inget parti skulle ensamt våga gå fram med ett så djärvt förslag. Det kan bara genomföras om man också gör en massa andra saker, så att låginkomsttagarna, småbarnsfamiljerna, pensionärerna ser att de trots allt kommer positivt ur det hela.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".