Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre än väntat för SEB

Bankkoncernen SEB överträffade sina egna sparmål förra året. Det innebar att helårsvinsten blev bättre än väntat, vilket fick aktien att stiga på Stockholmsbörsen.
Trots den dystra konjunkturutvecklingen som slog hårt mot bankens intäkter och provisioner steg det operativa rörelseresultatet med 6 procent till drygt 7,4 miljarder kronor för 2002. Hösten 2001 spikade SEB att kostnadsnivån i banken skulle sänkas från 22,5 miljarder kronor på årsbasis till 20 miljarder kronor under första kvartalet. Det har man redan lyckats med råge. - Vi har lyckats uppnå ett starkt resultat trots en svag marknad. Men osäkerheten om resultatutvecklingen i år är större än någonsin, säger koncernchefen Lars Thunell. Den stora osäkerheten beror på den svaga konjunkturen, risken för ett Irakkrig och EMU-omröstningen i höst. - Vi är ganska pessimistiska om konjunkturutvecklingen i år, säger Lars Thunell. De fortsatta börsrasen förra året innebar att exempelvis att den tidigare vinstmaskinen Enskilda Securities bara lyckades prestera en vinst på 200 miljoner kronor. Men hela affärsområdet Corporate & Institutions, där Enskilda Securities ingår, lyckades nästan nå förra årets vinst på drygt 4 miljarder kronor. SEB: provisionsnetto minskade med hela 11 procent till knappt 10 miljarder kronor och koncernens intäkter föll med 4 procent till knappt 27,4 miljarder kronor. Däremot förbättrades räntenettot med 6 procent och förklaringen är högre utlåning och det gäller i synnerhet den kraftiga ökningen av bolån. Den kraftiga nedgången på aktiemarknaden har slagit hårt mot SEB Trygg Liv. Därför har koncernen skjutit till 530 miljoner kronor för att stötta livförsäkringsverksamheten. Kreditförlusterna drog i väg under förra året, från 549 miljoner kronor till 819 miljoner kronor. - De fortsatt svaga ekonomiska utsikterna kräver stor vaksamhet, säger Lars Thunell. Den svaga ekonomiska utvecklingen i Tyskland drog ner SEB:s tyska verksamhet med 26 procent till 662 miljoner kronor. Däremot fortsatte den starka tillväxten i de baltiska länderna, där SEB har en stark ställning. Det operativa rörelseresultatet steg med 30 procent till 712 miljoner kronor. Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning på 4:00 kronor per aktie för 2002.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".