Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordmånga nya fångar ökar trängseln

Ökningen av antalet fångar som behöver plats på landets fångvårdsanstaltet är en av de högsta i Europa. I år är det 500 fångar fler som behöver plats jämfört med ifjol. Det visar nya siffror från Kriminalvårdsstyrelsen. Överbeläggningen är ett problem.
– Det har inneburit mer våld mellan fångarna som tvingas bo ihop på sju kvadratmeter, eftersom vi är så trångdodda inom kriminalvården, säger Annika Lejon på Berganstalten i Helsingborg. Mer plats dröjer Idag finns över 6 000 intagna på landets anstalter och häkten. I Kriminalvårdsstyrelsens årsrapport, som nu överlämnats till regeringen, ser man ingen ljusning. – Vi har väldigt fullt och har utnyttjat polisens arrester som extralokaler, säger Doris Högne, överdirektör på Kriminalvårdsstyrelsen. I höstas strejkade fångar på flera av landets anstalter i protest mot att man var tvungen att dela cell, men trångboddheten lär bestå de närmaste åren. Fångtopp väntas i mars Byggandet av nya lokaler går inte tillräckligt fort, säger överdirektör Doris Högne. Situationen kan förvärras ytterligare i mars, då man räknar med en topp i nya fångar. Enligt Kriminalvårdsstyrelsen tror man att ökningstakten beror på ett effektivare rättsväsende och att varje brottsling döms för fler brott. – Ökningstakten i antalet nya fångar i Sverige är den högsta i Europa tillsammans med England och Holland, säger Doris Högne. Ökat tryck på personalen Överbeläggningen på landets anstalter och mer narkotika inne på anstalterna leder till att trycket ökar på personalen, säger kriminalvårdsinspektör Annika Lejon. – Överbeläggningarna påverkar personalen som är rätt slutkörd nu, säger Annika Lejon, kriminalvårdsinspektör på Berganstalten i Helsingborg.
Jens Ericson, Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".