Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pensionen blir bättre, trots börsraset

Publicerat torsdag 13 februari 2003 kl 16.40
I nästa vecka börjar de orange kuverten att skickas ut - pensionsbeskeden till 5,7 miljoner svenskar. Trots att börsen rasat blir det ett positivt besked för många - pensionen har faktisk ökat i värde, med ett par hundralappar i månaden för en normalinkomsttagare. Men raset på börsen har skruvat ned mångas förväntningar på den framtida pensionen.
Isa Walter och Johanna Bredberg i Stockholm tror inte att deras intjänade pension räcker så långt. – Jag sparar vid sidan om. För det känns inte så tryggt det här. Är du orolig för din pension? – Nej, jag vet ju inte ens om jag lever så länge. Men jag sparar vid sidan om så att det ska finnas pengar om jag blir så gammal. – Jag var aktiv i premiepensionsvalet. Inte för att jag har koll på vad jag faktiskt satte, men jag har gjort det! Hur har det gått? – Åt skogen! Börsraset de senaste tre åren har satt djupa spår i mångas pensionbesparingar. Inte minst gäller det i premiepensionssystemet, där var och en själv får bestämma i vilka fonder pensionspengarna ska förvaltas. Börsraset det senaste året raderade i genomsnitt ut en tredjedel av fonderna värde - 26 miljarder gick upp i rök. Bara mindre del Men premiepensionen är bara den mindre delen av den intjänade pensionen. Den stora delen är inkomstpensionen, grundplåten för de flesta pensionärer som betalas ut av försäkringskassan. Där ser det betydligt ljusare ut. Orsaken är att inkomstpensionen inte är lika känslig för börsens svängningar som premiepensionen, utan är kopplad till hur det går med tillväxten och löneutvecklingen. Eftersom den utvecklingen gått bra har riksförsäkringsverket skrivit upp värdet på inkomstpensionen med 5,3 procent för i år. Så när det orange kuveret hamnar i brevlådan den här gången så är beskedet att de flesta får höjd pension. Trots börsraset, säger Per Åkesson som är försäkringsansvarig vid riksförsäkringsverket. Plus för de flesta – För en normal framtida pensionär som är normalinkomsttagare idag betyder det att kursfallet på aktiemarknaden mer än väl kompenseras av inkomstpensionens ökning. Så även om det gått dåligt på premiepensionssidan så har det gått så pass bra på inkomstpensionssidan att det faktiskt blir plus för de allra flesta. Hur mycket då? – Det handlar kanske om cirka 200 kronor mer i månaden. Som en följd av uppskrivningen på 5,3 procent.
Aina Jutterström och Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".