Tore Wretman – förnyare och traditionalist

Restaurangmannen och hovtraktören Tore Wretman har avlidit i en ålder av 86 år. Tore Wretman förnyade svensk restaurangkultur, skrev flera kokböcker och bidrog till att göra utländsk mat populär i Sverige.
Tore Wretman var en av de verkligt stora inom svensk matkultur och det har skrivits spaltmeter om honom. I ett porträtt i tidningen Nöjesguiden kallades han för den svenska gastronomins Gudfader. Tore Wretman föddes i maj 1916 och bestämde sig tidigt för att syssla med mat. Han arbetade i New York, London och Paris innan han efter andra världskrigets slut återvände till Stockholm, där han köpte den kända restaurangen Riche. Snart ägde han också Stallmästaregåden, Operakällaren och Teatergrillen. Skapade Toast Skagen Han har för alltid satt sitt avtryck i svensk matlagning med klassiker såsom Toast Skagen och Rhode Islanddressingen. 1963 blev han utnämnd till hovtraktör av kung Gustav VI Adolf. Tore Wretman blev känd för det svenska folket genom radioprogrammet Novisen vid spisen, som skulle lära män att laga mat 1951. – Jag tänkte vi skulle tala om italiensk mat idag, om pasta, som är spagetti, makaroni och vermecelli, inleder Tore Wretman 1951. Vårdade husmanskosten Roland Persson, kökschef på Grand Hotels franska matsal i Stockholm, kallar Tore Wretman för den stora förebilden. – För mig har han betytt väldigt mycket, säger Roland Persson. Han var den stora förebilden när man började i det här yrket. Han stod för husmanskosten och den traditionella maten, från svartsoppa till raggmunk med fläsk. Tore Wretman dog i Stockholm på torsdagsmorgonen efter en tids sjukdom.
Therese Larsson och Erik Boman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".