Ericsson varslar – lägger ned i Norrköping

Nedskärningarna inom telekomföretaget Ericsson fortsätter. På torsdagen fick de drygt 4 000 anställda som arbetar med Ericssons IT-drift veta att nästan var tredje, eller 1 200 personer, varslas om uppsägning, de flesta i Sverige.
I Norrköping lägger Ericsson ned verksamheten helt och 120 anställda förlorar sina arbeten. – Jag tror att många haft på känn att det här varit på gång, säger Per-Eric Carlsson, som är den som förhandlar för Ericssons SIF-medlemmar. Men i slutänden vet man inte var vi hamnar någonstans. Hur många är det som får gå i Sverige? – Det är runt 700 personer som får gå. Det blir över hela Sverige. Största delen blir här i Stockholm, men sedan kommer det att bli även i övriga delar av landet. Det är en epok som går i graven när Ericsson lägger ner det sista av sin verksamhet i Norrköping. Här har man funnits sedan 1962 och så sent som 1997 arbetade här 2000 personer med att tillverka mönsterkort, kablar, bredbandsutrustning och kretskort. En efter en har anläggningarna lagts ned och idag kom beskedet att de 120 anställda som arbetar med företagets it-verksamhet får lämna sina jobb. – Det är ingen rolig nyhet. Vi har inte fått veta så mycket, säger Ai Bui som arbetat på Ericsson i Norrköping i 2 år. Vad väntar nu? – Man får ta det som det kommer och leta efter nytt jobb. Det är rätt låg stämning, men man vet hur det är i branschen. För Norrköping som ort innebär dagens besked ytterligare ett bakslag. Arbetslösheten är 5,1 procent, en bra bit över snittet på 3, 6 procent i länet och Sverige som helhet. Norrköping har drabbats extra hårt av telekombranschens kris. Men kommunalrådet Rta Eklund väljer ändå att blicka framåt och ta fasta på de ljuspunkter som finns. – Vi ser att vi har en bra utveckling när det gäller transport och logistik, vi har också en bra utveckling när det gäller handel. Varje dag händer det någonting positivt. Det vänder uppåt för Norrköping igen? – Ja, det känns så.
Martin Ahlqvist och Thorbjörn Carlsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".