Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lag om kontroll av barnomsorgsanställda missbrukas

Många kommuner missbrukar lagen om registerkontroll av de personer som anställs inom skola, förskola eller fritidsverksamhet. Det konstaterar Skolverket, efter bland annat enkäter och djupintervjuer, enligt tidningen Kommun-Aktuellt.
Sedan 2001 gäller en lag att alla som nyanställs inom skola, förskola eller fritidsverksamhet ska kunna visa ett utdrag ur brottsregistret. Men en rektor, till exempel, får inte begära utrag från alla sökande till en tjänst - bara till den som slutligen erbjuds jobbet. Fler utdrag än anställda I vissa fall står det redan i platsannonsen att de som söker ska ha ordnat fram ett registerutrag själva, säger Simon Jernelöv på Skolverket till Ekot. 70 000 har anställts på tjänster som lagen omfattar sedan den infördes. Under samma period har 200 000 registerutdrag begärts ut. – Det är förmodligen rektorer och verksamhetskledare som så att säga sätter barnens väl och ve som de uppfattar det i första rummet, säger Simon Jernelöv, och därför passar de på att begära in yttranden i ett för tidigt skede, och åsidosätter då den personliga integriteten för de arbetssökande. Men borde inte Skolverket och kommunförbundet ha lärt ut vad som gäller på två år? – Jo, säger Simon Jernelöv, men man kan också säga att den här informationen finns tillgänglig. Det är bara att ringa och fråga oss, det finns på hemsidan och det står på blanketterna som man söker registerutdragen på. Om lagen hitills stoppat dömda pedofiler eller våldsverkare till tjänster inom skola och barnomsorg går inte att säga. Enligt tidningen Kommunaktuellt har 128 personer dömda för grova brott upptäckts hittills, men Rikspolisstyrelsen kan inte säga hur många av dem som verkligen blivit erbjudna jobb. Främsta syftet avskräcka Huvudsyftet är att lagen avskräcker dessa personer från att söka jobb inom skola och barnomsorg, men den har en avigsida, säger Simon Jernelöv. – Jag tror också att den innbeär lite av en fara, att man nöljer sig med den här kontrollen. I stället för att kolla upp människor lite noggrannare med referenser, så tycker man att de har klarat av testen när de har lämnat in ett blankt registerutdrag.
Clara Tesch
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".