Boendekostnader utarmar socialtjänsten

I många storstadskommuner är kostnaderna för att ge asylsökande bostäder så höga att de utarmar socialtjänsten. Det visar en rapport från socialstyrelsen.
– I Södertälje kommun håller socialtjänsten på att bli en av de stora hyresförvaltarna. Vi måste skaffa lägenheter och sköta det som egentligen inte är en socialtjänstfråga, det borde istället vara en fråga för bostadsbolag och löverhividtagate bostadspolitiken, säger Göran Moberg som är enhetschef på individ- och familjeomsorgen i Södertälje där man fått allt mindre pengar till att hjälpa missbrukare och utsatta barn. I Södertälje finns flera miljonprogramområden med stor arbetslöshet, missbruk och många barn som far illa, Det viktiga arbetet som socialtjänsten har att göra får allt oftare stå tillbaka eftersom en stor del av socialbudgeten går till asylsökandes bostäder. Så här ser det ut i många av landets storstadskommuner visar den rapport som socialstyrelsen tagit fram. – Genom att individ- och familjeomsorgen behöver ordna boende för de här familjerna, för många barnfamiljer, också individ- och familjeomsorgen betala oskäligt höga hyror, kanske hotellboende eller hos värdar som utbyttjar situationen på bostadsmarknaden. det innebär att individ- och familjeomsorgens pengar som skulle kunna använts till annat, till exempel barnverksamhet eller missbrukarvård, går faktiskt till boende i de här områdena, säger Ann-Britt Thulin, utredare på Socialstyrelsen. Rapporten visar att det är kommuner med stora miljonprogramsområden som är värst drabbade, det är hit asylsökande flyttar. Göran Moberg på Södertälje kommun tycker att det är orättvist som det är idag. – Om man tar en välmående Norrlandskommun där man inte har den här problematiken får barnen där, de utsatta barnen, en högre kvalitet i insatserna än barn i de här utsatta miljonprogramsområdena.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".