Stopplagen under prövning efter försäljning

Efter att Boverket nu godkänt försäljningen av 453 kommunala lägenheter i Mölndal säger nu bostadsminister Lars-Erik Lövdén att tanken med stopplagen aldrig var att stoppa alla försäljningar. Beslutet utgör den första prövningen av regeringens stopplag.
– Det var ju aldrig tanken att den här lagstiftningen skulle hindra varje försäljning av allmännyttiga fastigheter. Lagstiftningen är tillkommen och uppbyggd för att skydda hyressättningssystemet, säger Lars-Erik Lövdén Det Boverkat säger med dagens beslut är att det är okej att sälja 14 procent av de allmännyttiga lägenheterna i en kommun, som i Mölndalsfallet. Bruksvärdeshyran ska sättas Då blir det tillräckligt många kvar för att få fram en bruksvärdeshyra på orten. Det är hyresnivån i de kommunala husen som ska styra hyran även i privatägda hus. Bostadsministern vill i dag inte säga om han måste skärpa stopplagen för att förhindra försäljningar. Värnandet av bruksvärdessystemet var regeringens vapen för att framför allt få med mljöpartiet på en stopplag. Men i dag, när stopplagen inte innebar något försäljningsstopp, så talar bostadsministern hellre om lagens betydelse för hyressättningen: – Lagen syftar till att vi ska kunna skydda bruksvärdessystmet. Nu var det hyresgästföreningar som vill stoppa försäljningen. Har inte hyresgästernas intresse förlorat här? – Det tycker säkert hyresgäströrelsen, men lagren har tillkommit för att skydda bruksvärdessystemet. Om jag varit kommunpolitiker i Mölndal hade jag däremot värnat allmännyttan i stället för att sälja den, säger Lars-Erik Lövdén.
Lars-Erik Backman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".