Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav från Blair hotar splittra EU om Irakkrisen

Storbritanniens premiärminister Tony Blair kräver idag i ett brev inför EU:s toppmöte på måndag att EU ska uttala att det inte utesluter våld mot Irak. Därmed är riskerna för splittring stor, redan innan unionens stats- och utrikesministrar träffas för ett nyinsatt möte på måndag.
Det är nyhetsbyrån Reuters som fått tag i ett brev som Tony Blair skickat till sina EU-kolleger. Där skriver den brittiske premiärminister att inget av unionens medlemsländer vid toppmötet bör utesluta att våld kan bli nödvändigt mot Irak. Blair skriver att han fortfarande hoppas att Iraks ledare Saddam Hussein ska börja samarbeta fullt ut med FN:s vapeninspektörer, eller att han ska lämna Irak. Uttalande om militärt angrepp Men, om så inte sker, bör toppmötet vara tydligt på att Saddam Hussein står inför snabba och kännbara konsekvenser, vilket är en omskrivning för ett militärt angrepp. Blair skriver vidare att toppmötet bör uttala att om inte Irak samarbetar omgående, så bör säkerhetsrådet agera snabbt och anta en andra resolution. Brevet från den brittiske premiärministern kastar ljuset på de motsättningar som finns inom europeiska unionen. Splittrat EU Tyskland utesluter våld över huvud taget. Frankrike, Belgien och andra länder vill ge mer tid till vapeninspektörerna och därmed skjuta på ett eventuellt militärt angrepp. Spanien och Italien, tillsammans med Storbritannien, förespråkar snabba och kraftfulla åtgärder, alltså våld, mot Irak som en sista utväg. Det är, med andra ord, bäddat för stora motsättningar vid det toppmöte som det ordförandelandet Grekland med kort varsel kallat in. Det är ett möte som förvånat många diplomater just för att bedömningarna är så olika bland de 15 EU-länderna.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".