Flera fängelser saknar bibliotek – trots regelkrav

Svensk kriminalvård bryter mot sina egna regler. En anstalt måste ge fångarna möjlighet att låna böcker. Men trots det finns flera exempel på anstalter som i dag inte har någon fungerande biblioteksverksamhet.
– På Täby och Storboda som är mindre anstalter har man tagit bort biblioteken. Det strider mot regelverket att inte ha bibliotek, säger Gunilla Ternert, kriminalvårdschef i Norra Stockholm. Vad var orsaken till att de togs bort? – Som jag fått det förklarat för mig handlar det om ekonomi. Enligt anstaltsföreskrifterna, lagen som reglerar livet på en anstalt, ska alla fångar i Sverige kunna låna böcker. Så är det inte idag. Sveriges radios kulturredaktion har ringt till 40 av Sveriges 55 anstalter och det visar sig att var fjärde saknar en fungerande biblioteksverksamhet. Errol Valrop är ordförande för fångarnas förtroenderåd på Storbodaanstalten: – Jag har varit här i fem månader nu och under den tiden har vi inte fått hit någon bok och vi kan inte ringa efter det heller. Sakanar avtal med folkbibliotek Bland de som saknar fungerande biblioteksverksamhet finns slutna anstalter som Täby och Västervik och öppna anstalter som Asptuna och Storboda. De saknar helt avtal med lokala folkbibliotek, något som gör att fångar med andra modersmål än svenska får svårt att låna. Bertel Österdahl är generaldirektör för Kriminalvårdsverket. Han har aldrig hört talas om problemet, trots att en anstalt JO-anmälts, men tror att det kan handla om prioriteringar. – Det här problemet är nytt och har inte framförts till mig. Ska man spara på det sättet att man bryter mot de föreskrifter som finns för anstalterna? – Det är hela tiden en fråga om prioriteringar. Ska man göra så att man avskeder personal eller ska man göra så att man drar in på biblioteksverksamheten, frågar sig Bertel Österdahl.
Jesper Lindau och Louise Epstein

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".