Kraftigt underskott för LO

Den fackliga centralorganisationen LO kommer att gå back med omkring 70 miljoner kronor i år och ska därför genomföra ett besparingsprogram. Men LO:s kanslichef Erland Olausson törs inte säga hur många jobb som kommer att försvinna.
– Det är inte så enkelt när man ska effektivisera och förbättra det ekonomiska läget att man bara stryker i antalet anställda. – Vi går nu igenom hela verksamheten för att se om det är något vi gör nu som inte behövs göras i framtiden och vad som kan effektiviseras. Men redan har ett tiotal tjänster försvunnit när telefonväxeln och en del administrativa uppgifter lagts ut på ett nystartat servicecenter. Säljer konferensanläggningar En annan sparåtgärd som LO-tidningen skriver om idag är utförsäljning av de båda konferensanläggningarna Hasseludden och Örenäs och LO:s fastighet i Bryssel. Värdet på de tre fastigheterna ligger nånstans mellan 100 och 150 miljoner kronor och LO hoppas kunna använda de pengarna till placeringar som ger bättre avkastning. Aktier kan vara en sådan placering. Men förra årets börsfall är annars huvudskälet till underskottet. Att luften gick ur aktiemarknaden ledde till att LO:s utgifter för pensioner blev 55 miljoner kronor högre än väntat. Tidigare år när börsen bara gick upp så var pensionerna inget problem, säger Erland Olausson: – Sedan kan man säga att det hade varit bättre att vi haft ett annat system. som att pengarna läggs på hög när börsen går bra så vi kan använda de pengarna när börsen går dåligt. Den åtgärden ska vi vidta nu. Pensionssystem läggs om Pensionssystemet för LO:s anställda ska också läggas om från nuvarande förmånsbestämda pensioner till ett system där pensionerna blir så höga som de inbetalade premierna räcker till. Ett annat skäl till LO:s underskott i finanserna är att medlemsförbundens avgifter till LO legat still i 12 år. Förbunden vill inte betala mer, säger Erland Olausson: – Vi har en situation där åtta av tio tänkbara LO-medlemmar betalar uppåt 300 kronor i månaden för att vara med i facket. Det finns en gräns för de avgfiterna och det drabbar också LO. – Man håller igen förbundsavgifterna och därmed också avgifterna till LO, säger Erland Olausson.
Johan Prane

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".