Sjöstedt besviken på valet till ny v-ledning

Sedan vänsterpartiets EU-parlamentariker Jonas Sjöstedt för en vecka sedan ganska oväntat inte blev invald i vänsterpartiets ledning har han vägrat att kommentera det. Många vänsterpartister blev besvikna. Nu berättar Jonas Sjöstedt att han också blev besviken och arg.
– Jag tycker mycket internt av den här valprocessen kunde ha skötts bättre. Det ger en besk eftersmak och det kommer jag säga till de berörda i partiet. Det har sagts att du sagt att du inte kandiderade. Därför var det väl inte så konstigt att ingen röstade på dig? – Det blev ju aldrig någon omröstning för det fanns bara ett förslag att ta ställning till. Det kom från valkommittén och jag kandiderade aldrig mot det förslaget på partistyrelsens möte utan det var i praktiken avgjort innan då jag inte var tillfrågad. Blev du ledsen? – Det är klart att det berör när sådant här händer. Men det är inget jag kommer gå och älta. – Men det är alltid roligare att vinna än att förlora. Men man kan inte räkna med att bli vald till någonting. – Men det här påverkar inte mig när det gäller EMU-frågan. Jag kommer satsa 100 procent på den och jag är säker på att partiet kommer använda mig i kampanjen. Telefonen ringer ofta hemma hos Jonas Sjöstedt under torsdagskvällen. Så gott som alla Sveriges stora tidningar, tv- och radioprogram har erbjudit honom mycket tid och plats om han talar ut först hos dem. Parti i brytningstid Att uppmärksamheten är så stor nu förklarar Jonas Sjöstedt själv så här: – Delvis är det ett tecken på att konflikter och personer alltid drar till sig uppmärksamhet, i bland kanske mer än var det politiska innehållet gör. – Sedan tror jag att det här är en brytningstid för vänsterparitet. Det är osäkert vilket uttryck partiet kommer ta framöver och det är klart att det drar till sig intresse. Nerringd som han är verkar han ännu mer övertygad om att partiledare ska han inte bli. Inte nu i alla fall: – Partiledarna är så enormt utsatta. De får försaka så mycket annat i livet. Om jag verkligen sätter mig och funderar på det där kommer jag fram till att; nej, jag vill inte det. För hur lång tid gäller det svaret? – Det gäller åtminstone över partikongressen som är om ett år. Då kommer jag inte kandidera, säger vänsterpartisten Jonas Sjöstedt i Umeå.
Pia Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".