Spänt läge i FN inför Blix nya rapport

I FNs säkerhetsråd är det på fredagen dags för ännu ett avgörande i Irakfrågan när vapeninspektörernas chef Hans Blix och IAEAs Mohammed El Baradei sent på eftermiddagen redogör för hur inspektionsarbetet går och hur Bagdadregimen samarbetar. Situationen är mycket spänd.
Det är svårare än någonsin tidigare att spå vad som ska ske. Så uttrycker sig en FN-diplomat inför dagens redorgörelser i säkerhetsrådet. Och det handlar inte främst om osäkerhet inför vad Blix och El Baradei kan tänkas redovisa, där tycks de flesta vänta sig få överraskningar, utan mer hur de olika sidorna tänker agera efteråt. Båda sidor kommer att utnyttja uppgifterna Både anhängarna till en tuffare linje mot Irak, med USA som självklar ledare, och de som anser att vapeninspektörerna måste ges mer tid, bland annat Frankrike och Ryssland, kommer självklart att precis som efter förra inspektörsrapporten peka på det som ger stöd för deras respektive linjer i Irakfrågan. Diplomater säger till Ekot att mycket kommer att handla om de hårt pressade Blix och El Baradeis ton och ordval, och om de själva kommer att begära mer tid och fler inspektörer. Oklart hur Frankrike komemr att agera Sedan är ett frågetecken om Frankrike mer officiellt kommer att redogöra det förslag som cirkulerar, och där det, enligt FN-källor, bland annat talas om just ett kraftigt utökat antal inspektörer och att utplacera fredsbevarande styrkor i Irak. Det fortsatt hårda franska och ryska motståndet mot USA:s politik förvånar för övrigt flera FN-diplomater som Ekot har talat med. En vanlig analys tidigare har varit att de skarpa invändningarna mot Bushregeringen skulle mjukas upp med tiden, men snarare har det blivit tvärtom, förklarar en diplomat lite överraskat. Men det som trots allt alla undrar mest över just nu är hur USA kommer att agera. Kommer amerikaner och britter redan idag lägga fram ett resolutionsförslag där de kräver hårdare tag, förmodligen en tidsgräns för Bagdadregimen att leva upp till FNs krav? Just nu har de inte tillräckligt stöd i säkerhetsrådet för detta, och det talar för att de avvaktar. Men situationen är spänd och oklar, och det kan bli ett extramöte om Irak i säkerhetsrådet redan i morgon lördag.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".