Schyman vill ha kvar sin pressekreterare

Gudrun Schyman vill fortsätta att spela en framträdande roll i vänsterpartiet. I ett brev till ledningen för partiets riksdagsgrupp argumenterar hon för att hon inte är någon vanlig riksdagsledamot. Bland annat vill hon att partiet även i fortsättningen ska se till att hon har stöd av en pressekreterare.
Gudrun Schyman vill fortsätta att ha en pressekreterare trots att hon inte är partiledare. Dagens Nyheter har läst ett brev som Gudrun Schyman skrivit till ledningen för den grupp som består av partiets riksdagspolitiker. Vill återskapa förtroende för v Hon argumenterar där för att det är viktigt att hon syns och hörs för att återskapa förtroendet för vänsterpartiet bland väljarna. En del av de väljare som svikit partiet i de senaste opinionsmätningarna har gjort det för att Schyman inte längre är partiledare, menar hon. När Ekot talar med henne säger hon att brevet är en politisk analys av läget för partiet. – Då konstaterar jag att det är klokt att jag just nu fullföljer de engagemang jag har och de inbjudningar jag får och fortfarande har ett utåtriktat arbete inte minst i EMU-frågan. För att det ska vara möjligt måste jag också under en övergångsperiod ha stöd av en pressekreterare. Hur lång skulle denna övergångsperiod vara? – Vi har inte diskuterat det utan det här är en fråga för ledningen för riksdagsgruppen och jag vet uppriktigt sagt inte varför det här underlaget har kommit ut i media, säger Gudrun Schyman. Vill slippa utskottsarbetet Gudrun Schyman vill också slippa ha en ordinarie plats i ett utskott i riksdagen. Sådana kan kräva en hel del arbete. På samma sätt gjorde Carl Bildt när han slutat som partiledare, han var då bara suppleant i skatteutskottet. Bildt fick mycket kritik för att han mycket ofta var frånvarande från riksdagen. Hur viktigt är det då för Gudrun Schyman att vara med i det vanliga riksdagsarbetet? – Jag kommer att arbeta på det sätt som de flesta andra arbetar på naturligtvis. Jag har inte några anspråk på att bli betraktad som något särskilt, säger Gudrun Schyman.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".