Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Socialdemokraterna splittrade om Irakdemonstration

Publicerat fredag 14 februari 2003 kl 11.59
Socialdemokraterna centralt står inte bakom den fredsdemonstration som ska hållas i Stockholm på lördag, men däremot deltar enskilda socialdemokrater på olika håll. I Stockholm talar den socialdemokratiske riksdagsmannen Anders Ygeman. I uppropet till demonstrationen kritiseras den socialdemokratiska regeringen för att ”hittills ha varit beklämmande tyst inför krigsplanerna”.
– Jag tycker vi hittills saknat en självständig linje i FN, säger Anders Ygeman. Att inte bara följa FN, utan vad är Sveriges hållning visavi FN och vad tycker vi att FN:s beslut ska bli, undrar han. I övrigt har den svenska linjen varit bra. Men är inte den svenska linjen att tala om för FN vad vi tycker att FN ska göra? Om den inte har funnits, hur kan linjen då ha varit bra? – Eftersom det finns två konflikter, säger Anders Ygeman. Huvudkonflikten har varit om man ska använda FN eller om USA ska ingripa på egen hand. Då tycker jag den svenska linjen att det är FN som ska bestämma om all våldsanvändning är den korrekta. Sedan tycker jag att vi har sett väldigt litet svenskt analysarbete om de bevis som vapeninspktörerna har lagt fram. Nöjda med Lindh Anders Ygeman är, precis som de flesta socialdemokrater Ekot talat med, nöjd över utrikesminister Anna Lindhs uttalanden, senast i utrikesdebatten, att Sverige tycker att vapeninspektörerna ska få den tid de behöver för att avväpna Saddam Hussein på fredlig väg och att det inte är dags för en militär aktion nu. Irakfrågan i partistyrelsen Regeringens agerande i Irakfrågan har väckt många frågor i partistyrelsen som diskuterade saken för en vecka sedan. Uppslutningen kring Anna Lindh verkar stor och det märks också en lättnad bland socialdemokraterna över att linjen är förtydligad. Anna Berger-Kettner är ordförande för broderskaparna, de kristna socialdemokaterna: – Jag tycker vi blir allt tydligare i det och det tycker jag är väldigt bra. Jag tycker Anna Lindh var tydlig i den utrikespolitiska debatten Persson kritiserad från vänster Statsminister Göran Persson har kritiserats från vänster, också av debattörer i de egna leden, för att mumla och gömma sig bakom FN. Själv tycker han att det är kontraproduktivt att kritisera USA. I ett uttalande förra veckan sa han att den politiska kvintissensen är att sätta maximalt tryck på Irak. – Om trycket avtar kommer vapeninspektörerana inte ha en chans att utföra sitt arbete, säger Göran Persson. Splittringen spelar förstås Irak i händerna. Ett fast internationellt tryck på Irak är det som nu krävs. Varje handling som indikerear att vi inte står endade bakom detta är ett sätt att visa att vi minskar trycket på honom. Går inte sluta hota För Göran Persson finns inte alternativet att sluta hota Irak med våld. – Det här är ett sådant beslut som är svårt. Det kan reultera i att det blir en krigsinsats, tror Persson. Men alternativet, att världssamfundet skulle utmanas av en diktator som är beredd att sätt in den typ av vapen mot sin egen befolkning, och att vi runt om i världen skulle säga att nu överger vi den auktoritet som FN har, det är ju oändligt många gånger sämre.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".