Polisen stoppar antikrigsdemonstration i Tallin

På lördagen planeras på många håll världen demonstrationer mot USA:s planer på krig mot Irak. Även i de baltiska staterna, där de politiska ledningarna ger USA sitt fulla stöd, vill krigsmotståndarna demonstrera. Men i Estland har polisen avstyrt demonstrationen i Tallin.
Estniska krigsmotståndare tänkte på lördagen demonstrera utanför USA:s ambassad i Tallinn. Men så blir det inte. Polisen har avstyrt demonstrationen. Orsaken är att polisen misstänker att ryska nationalister skall nästla sig in i anti-USA-demonstrationen och ställa till bråk. Istället åker nu de estniska demonstranterna till Helsingfors och protesterar där tillsammans med sina finländska meningsfränder mot kriget. Två tredjedelar mot krig På så sätt slipper både USA:s ambassad och den USA-vänliga estniska regeringen möta ett konkret bevis på att två tredjedelar av esterna är emot ett Irak-krig. Om nu inte det blir demonstrationer i Tallinn ändå, trots den avblåsta protesten. I Lettland visar en opinionsundersökning att mellan 75 och 80 procent av folket är emot ett krig och många kritiserar den i vanliga fall omtyckta presidenten Vaira Vike-Freiberga för att hon så helhjärtat ställer sej på USA:s sida. Demonstrationer tidigare i veckan I Riga har man i veckan redan haft antikrigsdemonstrationer som också visade att den estniska polisens misstanke att ryska nationalister passar på att utnyttja de antiamerikanska stämningarna inte är utan fog. Den lettiska polisen tvingades under demonstrationerna ta hand om flera bråkstakar från rysknationalistiska grupper. Kändisar protesterar I Litauens huvudstad Vilnius ställer flera kända artister upp i morgon på en fredsdemonstration och det kommenteras av försvarsminister Linas Linkevicius med att ”Saddam kommer sannolikt att vara tacksam mot dom litauiska arrangörerna för den hjälp han får att dölja sitt bedrägeri”. Det är alltså just nu en bred klyfta mellan folken och statsledningarna i dom tre blivande Nato-länderna Estland, Lettland och Litauen.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".