Sverige säger ja till minskad rösträtt i ECB

När EU:s finansministrar möts nästa vecka ska ministrarna godkänna ett förslag som innebär minskad rösträtt i valutaunionens bank, den europeiska centralbanken. Finansminister Bosse Ringholm är positiv och har på fredagen fått förslaget godkänt i riksdagens EU-nämnd.
– Det betyder att Sverige får alltid tillträde till ECB och kan vara med och lägga förslag och synpunkter och få ett inflytande, säger Bosse Ringholm. Varför tycker du att det är acceptabelt vara med i något att inte alltid ha ett inflytande i ECB? – Det är så i även föreningssammanhang att man har en styrelse som inte kan bestå av 100 personer utan de måste bestå av elva eller 13 eller 15 och det är en avvägningsfråga men däremot ska alla medlemmar ha en rätt att påverka och den påverkansmöjligheten har vi även i fortsättningen, säger Bosse Ringholm. Fler medlemmar bakom förändringen Finansminister Bosse Ringholm och förändringen av den europeiska centralbankens röstningsregler beror på att fler länder nu kommer att komma med i valutaunionen. Det innebär att Sveriges representant under vissa perioder inte kommer att ha någon rösträtt. Samma sak gäller för stora länder. Men små länder som Sverige kommer enligt Bosse Ringholm att vara utan rösträtt oftare än stora länder. Kan rådfråga riksdagen Regeringen har rätt att själv säga ja till det förslag som nu behandlas. Regeringen behöver inte pröva frågan i riksdagen men regeringen kan rådfråga riksdagen om regeringen vill göra det. Finansminister Bosse Ringholm har ännu inte bestämt om riksdagen ska tillfrågas.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".