Aidsaktivister demonstrerade i Sydafrika

För en liten stund sen öppnade Sydafrikas president Thabo Mbeki landets parlamentet och höll sitt årliga tal till nationen. Utanför parlamentet pågår samtidigt en demonstration. Aids-aktivister kräver bromsmediciner till landets över fyra miljoner hiv-smittade.
På läktaren satt aids-aktivister, budskapet på deras t-tröjor var väl synligt. Bromsmediciner till alla hiv-positiva och utanför parlamentet i Kapstaden demonstrerade ännu fler aids-aktivister. Men Thabo Mbeki nämnde bara den grasserande hiv-epidemin en enda gång i sitt över en timme långa tal. – Vi ska fortsätta kämpa mot alla hälsoutmaningar, sa Mbeki och vi ska behandla alla sjukdomar som går att bota, inklusive tbc som är den sjukdom som dödar flest i landet, sa han. Tbc vanlig aids-följd Tbc är en av de vanligaste sjukdomar som aids-sjuka människor utvecklar, men det är bromsmediciner som aktivisterna kräver. Om det sa Mbeki endast att regeringen ska följa Högsta domstolens domslut att tillhandahålla neveparine till alla gravida kvinnor, en behandling som avsevärt minskar risken att hiv överförs från mamman till det nyfödda barnet. Flest aids-smittade i Sydafrika Sydafrika har fler hiv-smittade människor än något annat land i världen. Runt 4 miljoner av landets 43 miljoner invånare bär på smittan. I år beräknas över 300 000 dö i aids. Mbeki uppehöll sig mest vid ekonomisk politik, ekonomisk utveckling ska radera ut fattigdomen, ett av presidentens käraste ämnen. Men utrikespolitiken fick också stor plats. Han talade länge om Irak-krisen, uttalade sitt stöd för FN och vapeninspektörerna och hoppas att ett krig ska kunna undvikas. En sydafrikansk delegation är på väg till Bagdad för att tala om hur Sydafrika skrotade sitt kärnvapenprogram. Aids och Zimbabwe i fokus Om läget i grannlandet Zimbabwe sa han helt kort att regeringen ska fortsätta arbeta med Zimbabwes folk för att befrämja fred och försoning. Mbeki kommer att kritiseras hårt på två punkter: aids-politiken och Zimbabwe. Mbekis och det regeringsbärande partiet ANC:s undfallenhet mot Zimbabwes president Robert Mugabe säger kritikerna är detsamma som att stödja honom. I dagens nummer av den ansedda veckotidningen Mail & Guardian upptas nästa hela förstasidan av rubriken Kyrkor varnar för folkmord i Zimbabwe.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".