Staten som ägare väljer inte kvinnor till styrelse

Minst 25 procent kvinnor i börsbolagens styrelser, så lyder vice statsminister Margareta Winbergs krav på näringslivet. Men OM-gruppen, där staten är näst största ägare, kommer inte att ta in några nya kvinnor vid vårens bolagsstämma. Nomineringskommittén föreslår i stället att ytterligare en man väljs in – trots regeringens krav.
– Vi har naturligtvis ventilerat också kvinnliga sökande i den här gruppen men det har inte funnits någon med den här unika kompetensen som den nya styrelsemedlemmen har, säger Claes Ånstrand. Staten äger tio procent i OM-gruppen som i sin tur äger Stockholmsbörsen och näringsdepartementets statssekreterare Claes Ånstrand sitter med i den nomineringskomitté som tar fram nya kandidater till företagets styrelse. Ännu än man trots regeringens krav Men, trots att staten är storägare i OM och trots att regeringen kräver att alla andra börsbolag ska ha minst en fjärdedel kvinnor i styrelserna, så kommer det att bli ytterligare en man i den högsta ledningen för OM när Saabchefen Bengt Halse väljs in på stämman i mars. Långt från en fjärdedel I dag finns det bara en kvinna i företagets styrelse, vilket inte är tilräckligt för att nå upp till vice statsminsiter Margareta Winbergs krav på en fjärdedel kvinnor. Enligt Claes Ånstrand valde nomineringskommittén Saabchefen för att han kan mycket om teknik och enligt honom har det inte varit att aktuellt att byta ut någon av de andra männen i OM.s styrelse för att på det sättet få in fler kvinnor i styrelsen: – Vi har väl bedömt att i det läget som OM är i nu att vi vill ha en viss kontinuitet i styrelsen, säger Claes Ånstrand. Men finns det verkligen ingen tekniskt duktig kvinna i hela världen som ni skulle kunna föreslå? – Det finns många tekniskt duktiga kvinnor men i det här fallet råkar det vara en person som har stor internationellt erfarenhet och ett gott kunnande på det här området och det har varit den person som vi ansett vara den allra bästa och då har vi valt honom, säger han. Vad betyder det här för statens trovärdighet i könskvoteringsfrågan i börsbolagen? – Jag tycker att man ska se den trovärdighetsfrågan mot det resultat som staten redovisar för de bolag som man äger och vi har sett att de successivt går att öka andelen kvinnliga styrelseledamöter, säger Claes Ånstrand.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".