”Talibansoldater mördades trots löfte om amnesti”

I Afghanistan ligger många tusen talibansoldater som kapitulerade under ett av de mest blodiga slagen under kriget förra hösten numera döda i massgravar i öknen. USA bröt sina löften att deras liv skulle skonas om de överlämnade sig. Detta hävdar den irländske dokumentärfilmaren Jamie Doran, som är i Sverige för att visa sin film ”Massakern i Mazar”.
Rester av skelett, kläder till hälften sandtäckta, en broderad mössa. Kameran söker över Leyleh-slätten i norra Afghanistan. Mördades trots löfte om amnesti 8 000 talibansoldater lämnade här över sig till USA:s specialstyrkor under garanti att de skulle skonas. Men denna film vill visa att många av dem ligger mördade här i öknen i namnlösa gravar – massgravar – och hur USA:s inblandning aldrig granskats. Sköt lufthål mot syrebrist Enligt ett antal vittnen i filmen ska många av de talibanska krigsfångarna ha förts bort i containrar: Lastbilschaufförer i trakten fick ställa upp och köra. En man berättar att han sköt mot containern för att skapa ventilationshål. En del av dem därinne dödades, säger han. Andra dog av syrebrist. – Inom några dagar saknades över 4 000 personer, de flesta är döda, säger en man i filmen. En taxichaufför berättar hur han plötsligt på en bensinstation fick se blod flyta från lastbilen bredvid, när han tankade sin egen. Efter filmvisningen får vi höra att taxichauffören mördades efter detta uttalande. Först i fängelset fick det bäst En del av talibansoldaterna överlämnades sannolikt till sina respektive säkerhetstjänster – uzbekisk, tjetjensk och så vidare. De som kom först hade förmodligen mest tur med plats i fängelser. Det är USA:s allierade i Afghanistan med general Dostum i spetsen som utpekas som ansvariga för själva handlingarna, men den irländske dokumentärfilmaren Doran pekar ut USA som både lögnare och ansvarigt. USA hade kommandot. Pentagon ljuger, säger Jaime Doran. Han kräver en utredning av vad som skett och om amerikanska styrkor gjort sig skyldiga till brott mot Geneve-konventinen och de internationella reglerna för hur krigsfångar ska behandlas. Men USA tillåter inte Doran att intervjua de som var plats och FN ställer en rad krav på säkerhet som filmaren menar aldrig kan infrias.
Alice Petrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".