Klartecken för Hallandsåsbygget

Banverket fick på fredagen klartecken att fortsätta bygga tunneln genom Hallandsåsen, när Miljödomstolen fattade sitt beslut om järnvägstunneln genom Hallandsåsen.
– Jag är väldigt nöjd med det och det visar att den inställning som Banverket hade, nu slagit igenom , säger Christer Möller, platschef vid tunnelbygget i Båstad. Hur betydelsefull är dagens dom för projektet? – Miljödomen har vi sett som ett nålsöga och nu ska vi få fram bygglov från Båstads kommun, fortsätter Möller. Tillståndet gäller tio år Banverket får ett tioårigt tillstånd att bygga tunnlarna genom Hallandsåsen och leda bort vatten med 100 liter per sekund. Det är tre gånger så mycket vatten, som får ledas bort, som i det tidigare tillståndet. Det är ett månadsmedelvärde och det betyder att vattenflödet tidvis kan bli betydligt större, upp till 400 liter per sekund, förutsatt man håller medelvärdet. Tunneldrivningen innebär fortsatt kamp mot ett sprickigt berg med högt vattentryck. Det var det evigt forsande vattnet, som gjorde att man desperat prövade det ena tätningsmedlet efter det andra. Till slut fastnade man för Rhoca Gil, som med sitt innehåll av akrylamid förgiftade både tunnelarbetare och kor, som drack ur bäckarna. Därför stoppades tunnelbygget 1997. Föreskriver tunnelborr Miljödomstolen föreskriver nu att man måste använda en tunnelborr, inte spränga i berget. När bygget satte igång 1993 satte man in jätteborren Hallborr, men den körde fast 13 meter in i berget. Nu kommer man att anlita det tyska företaget Herrenknecht. Herrenknecht hävdar att de klarar all slags geologi. En 100 meter lång maskin kommer att byggas inne i berget och först år 2005 beräknas den kunna börja borra. Sänkt grundvattennivå När tunnelbygget återupptas kommer grundvattnet att sänkas med mellan 50 och 150 meter. Det innebär nya bekymmer för de boende på åsen. Sinande brunnar har varit ett stort problem hittills. Sven Olle Svensson, lantbrukare på Hallandsåsen, har haft stora bekymmer med vattnet. – Beskedet var väntat men vi hade hoppats på lite restriktioner, rejäla restriktioner, säger Sven Olle Svensson. Får vi ett torrår kan det bli rejäla problem både för spannmål och vall och det blir torra bäckar. Nu måste de boende få kommunalt vatten på Banverkets bekostnad innan man dränerar åsen, säger miljödomstolen. Grundvattensänkningen väntas också torka ut våtmarker, sumpskogar, ängar och åkrar. En del av dessa områden är skyddade Natura 2000-områden. Miljödomstolen ålägger nu Banverket att leda vatten till dessa områden. Det återstår att se hur väl det fungerar att leda vatten till naturområden på konstgjord väg.
Ingrid Gustavsson, Roger Bengtsson, Radio Kristianstad och Janne Wieslander, Radio Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".