15 döda i attentat i Colombia

Minst 15 människor dödades och över 30 skadades svårt när en bomb exploderade i ett hus i staden Neiva i sydvästra Colombia under fredagen.
Myndigheterna misstänker att bomben skulle ha använts under ett planerat besök i staden av president Alvaro Uribe under lördagen. Explosionen skedde i ett obebott hus i ett arbetarkvarter strax intill Neivas flygplats. Presidentbesök planerat Myndigheterna hade fått tips om att huset använts för att organisera ett attentat mot president Alvaro Uribe, som planerat hålla ett möte i staden under lördagen tillsammans med alla sina ministrar. Det fanns misstankar att det byggts en avskjutningsramp i huset för att beskjuta presidentens plan med raketer. Men när polisen just inlett sin husundersökning så exploderade en kraftig bomb som man misstänker kan ha utlösts via fjärrkontroll. Många poliser bland offren De flesta av de döda är poliser, bland annat Neivas polischef och chefsåklagare. Bland de skadade finns många barn som stod och väntade på skolbussen i närheten när bomben exploderade. Ett 30-tal hus inom en radie av 500 meter förstördes också av explotionen. Gerillan misstänks För bara en vecka sen dödades 35 människor av en bilbomb i en exklusiv klubb i den colombianska huvudstaden Bogota. Myndigheterna har utpekat landets största gerillagrupp FARC som ansvarig för attentaten. Men man misstänker också att gerillan haft hjälp av sprängexperter från baskiska ETA och irländska IRA.
Lars Palmgren, Santiago

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".