Göran Persson fruktar det blir krig i Irak

Statsminister Göran Persson tror fortfarande det blir en väpnad konflikt med Irak. Men hans slutsats efter FN-inspektörernas rapport idag är att ett angrepp bör vänta.
– För mig låter det som att han pläderar för mer tid. Vad ser du för möjlighet att han kan få det? – Den andra sidan som framförallt företräds av USA tycker att det får inte dra ut för långt på tiden. Någonstans kommer amn så längt bord i tid att man förlorar i fokus på den fråga man ska försöka lösa. jag tror att man i den närmaste tiden försöker hitta en kompromiss mellan de här två synpunkterna. Hur lång tid har FN-inspektörerena på sig – Det vet jag inte, det måste FN:s säkerhetsråd avgöra. Vad tror du om möjligheterna att USA kommer agera ensamma efter det här? – Risken är fortfarande stor. Vad tror du i slutändan kommer hända? – Jag fruktar att det blir en militär insats. Om den blir med eller utan FN:s stöd återstår att se. Vad tycker du om det? – Det är hemskt, naturligtvis. Å andra sidan, om det finns skäl att göra en insats är det ännu värre att avstå. Vi vet att vi har att göra med en av världens värsta diktatorer som inte ens drar sig för att använda massförstörelsevapen mot sin egen befolkning. Så vi ska inte skjuta bort fokus från det verkliga problemet: Saddam hussein, säger Göran Persson.
Mari Forsblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".